Tips för trädgården

Myror på tomten: ta itu med dem en gång för alla – skydda dina grödor

256views

Även om myror äter larver, som har en förödande effekt på grödor, och gödslar jorden med fosfor och kalium, gör de mer skada än nytta. I synnerhet kan myror äta plantor och plantor av fruktgrödor, sprida svampsjukdomar och ogräsfrön. För att rädda dina grödor måste du därför ta hand om i förväg för att avskräcka dessa insekter. Vi berättar om de mest effektiva metoderna.

Tidigare berättade vi hur man avvisar björnar.

Hur man bekämpar myror i grönsaksgården

För att bekämpa myror kan du omedelbart köpa färdiga läkemedel i specialbutiker. Sådana medel tillverkas på basis av två aktiva substanser diazinon eller klorpyrifos. Den första låter dig skydda växter i tre veckor och den andra – upp till två månader. Men det är värt att komma ihåg att bekämpningsmedel kan vara farliga för människor och djur, så du kan föredra andra metoder för myrbekämpning.

Folkmetoder för myrkontroll

Folkliga metoder för myrbekämpning är helt säkra, men ändå effektiva. För att neutralisera insekter kan du använda:

1. Essens av vinäger: Späd ut 300 ml ättiksyra (70%) med 2 liter varmt vatten. Häll lösningen över myrangreppet. Du kan också använda vanlig vit vinäger (9%) och vattna myrstackarna outspädda.

2. Blandning av aska med kalk och träbark. Mal trädbark till damm, blanda med aska och kalk i slumpmässiga proportioner och pudra de platser där myror samlas.

3. Aska med stark saltlösning. Pudra marken med ett lager sot från ugnen och vegetabilisk aska och häll en stark lösning av bordssalt (5-7 msk per liter kokande vatten) ovanpå.

4. Kanel. Strö kanel på myrstackar och stigar där myrorna rör sig.

5. Lösning från paraffinSpäd ut 2 msk karbolsyra, 400 g tvål och 10 msk paraffin i 10 liter vatten. Häll lösningen på de ställen där myrorna är koncentrerade.

Du kanske också är intresserad av nyheterna: