Tips för trädgården

Det geniala receptet på den bästa grillade oxfilén är så enkelt att även nybörjare kan hantera det

241views

Fläskfilén är klar på grillen på ca 20 minuter, medan du kan förbereda den kalla såsen. Gästerna kommer att bli glada och du får pluspoäng utan att spendera mycket tid vid “spisen”.

Det finns ingen godare styckningsdel av fläsk än filé. När du köper en filé kan du vara säker på att det kommer att vara mört, saftigt och magert kött. Att tillaga den är enkelt, vem som helst kan göra det. Även de som kommer att grilla fläskfilé med oss för allra första gången.

Om du vill grilla filén med bacon, kolla in den här videon om hur du täcker filén med bacon utan att bli smutsig:

Källa: Youtube Youtube

Vad du ska göra innan du lägger filén på grillen

För att få en fin rosa färg på fläskfilén, när du är redo att skiva den, är det värt att grilla köttet helt. Naturligtvis kan du också grilla enskilda medaljonger från filén, men då går den rosa färgen förlorad.

Vanligtvis måste du bli av med det “silverfärgade” membranet på fläskfilén (det kan hända att du köper en filé utan membran, men det är inte ofta fallet), eller till och med bitar av överflödigt fett. Torka sedan av den och salta eller peppra den, detta är grunderna. Filéns smak kommer bäst fram på det här sättet, du behöver inte marinera den.

Hur man gör det

Ingredienser för 4 personer: 600 till 800 g fläskytterfilé, salt, peppar, olivolja

Något extra: Filén kan lindas in med skivor av engelsk bacon, och timjan och rosmarin används ofta som kryddor. Eller förbered först en marinad av vitlök, hackad rosmarin, salt, peppar och olivolja som du gnider in i filén. Du kan också gnida in filén med en blandning av vitlök, persilja, olivolja och salt eller välja en annan sammansättning.

Men glöm inte: Mindre kompletterande smaker är bättre, för många örter och kryddor kommer att brinna på grillen. Det är bättre att servera den färdiga filén med marinader.

Tillvägagångssätt: Värm grillen väl, till ca 200 ºC. Pensla pannan med olivolja och lägg den på ett grillgaller med en värmekälla under (direktgrillning). Eller olja in gallret, du väljer själv. Efter ca 4 minuter (upp till 5 minuter) vänder du den med grilltången och grillar från motsatt sida. Vänd sedan filén igen så att du gradvis grillar den från båda sidor också. Totalt 16 till 20 minuter.

Filén är klar när köttets innertemperatur är lika med minst 65 ºC till 70 ºC. Du kan kontrollera detta antingen med en nåltermometer eller en termosond. Låt filén vila i minst 5 minuter på kanten av grillen där värmen inte är för hög, skiva sedan upp och servera.

Har du ingen trädgård eller balkong? Du kan också grilla din fläskytterfilé på en induktionsgrill!

Källa: Youtube Youtube

Det finns ett annat sätt

Alla håller inte med, även med matspecialister, mästerkockar eller grillexperter kommer du att stöta på flera rekommendationer, hur man grillar en filé. Vissa rekommenderar rent indirekt grillning: placera filén på ett grillgaller, värmekälla på sidorna, grilla på en grill med stängt lock.

Och en annan rekommendation förlitar sig på en kombination av: dra ut filén (grilla den direkt i ca en minut på varje sida), fortsätt sedan med den indirekta grillmetoden i ca 15 minuter (återigen på grillen med locket stängt). Kontrollera alltid köttets innertemperatur, se ovan.

Relaterade artiklar