Tips för trädgården

Hur kan man förbättra lerjord och göra det till det bästa odlingsmediet? Se hur du gör det

232views

När du arbetar med tung, kompakt jord i trädgården tar det hårt på kroppen. Och det är inte alla växter som är glada för det. Men misströsta inte. Lerjord erbjuder många fördelar, men den kan behöva hjälp för att nå sin fulla potential. Med lite ansträngning och tålamod kan du bearbeta tung lerjord och skörda frukterna av ditt arbete.

Lerjord är inte den katastrof som det verkar vid första anblicken. Visst är den svår att arbeta i, men å andra sidan har den här typen av jord unika egenskaper som vi kan dra nytta av i odlingen. De enskilda partiklarna i leran är extremt små jämfört med andra jordtyper som sand eller lera. Som ett resultat har lerjord en större förmåga att behålla fukt och näringsämnen som din gräsmatta och växter behöver. Välskött lerjord kräver vanligtvis mindre gödsling och bevattning och resulterar i friskare växter.

Med några få jordförbättringar kan du förvandla klibbig lera till bördig, humusrik jord som dina växter kommer att tacka dig för.

Behandling av lerjord

Det bästa sättet att förbättra lerjordar är att tillföra organiskt material som kompost, lövförna och välruttnad gödsel. Organiskt material lättar upp markstrukturen, förhindrar markpackning, tillför näringsämnen, förbättrar dränering och luftning, dämpar marktemperaturen och skapar utrymme för porer som är viktiga för växternas tillväxt.

Jordförbättring tar tid och tålamod, men det kommer att betala tillbaka dig många gånger om i slutändan. Det första steget bör vara att tillföra så mycket organiskt material som möjligt och blanda ner det djupt i jorden. Låt göra ett jordtest innan du börjar. Detta gör att du kan införliva kalk, fosfor eller andra nödvändiga ämnen i jorden när du införlivar organiskt material.

Gör dina muskler och din spade redo

Ett fritt område utan plantering är det bästa. Lossa först den befintliga jorden med en spade eller, om du har ett stort område, ta hjälp av en kultivator. Sprid sedan ut ca 2 cm kompost över den bearbetade jorden och blanda in den. Upprepa två gånger till.

Lerjord fungerar bättre när den är relativt torr. Att arbeta eller gå på våt lerjord skadar den struktur som du försöker förbättra.

Att arbeta med en redan etablerad bädd kräver mer tid och omsorg. Hösten är den bästa tiden att göra detta eftersom vädret tenderar att vara torrare än på våren.

Sprid ut några centimeter kompost på jorden mellan växterna och arbeta in den i jorden med en smal murslev. Upprepa denna process minst en gång till. Räkna med att fortsätta om ett år. Arbeta alltid bakifrån och ut mot kanten och trampa inte på nyvänd jord.

Regelbunden tillförsel av kompost, gödsel och annat organiskt material kommer med tiden att förbättra jordens struktur, löshet och allmänna hälsa.

Källa: Youtube Youtube

Fler tips för att förbättra lerjord

  • Efterlikna hur naturen fungerar. I naturen faller stammar och löv till marken och ruttnar, vilket förbättrar jorden från topp till botten. Följ naturen genom att täcka dålig jord med organiskt material som löv, gödsel, träflis eller bark.
  • Om du använder löv som kompost, hacka upp dem med en gräsklippare. Hackade löv håller sig på plats, kväver ogräs bättre och bryts ned snabbare.
  • Använd rötternas styrka för att bryta upp tung jord och tillföra organiskt material. I nya trädgårdar kan du plantera ringblommor, zinnias, afrikanska blommor eller andra ettåriga växter och klippa ner dem till marknivå i slutet av säsongen. Rötterna tinar upp i jorden och förbättrar dess struktur.
  • Kalciumsulfat är känt för sin förmåga att bryta upp kompakt lerjord. Det fungerar genom att natrium ersätts med kalcium, vilket hjälper lerpartiklarna att klumpa ihop sig till större enheter, vilket skapar kanaler i jorden och förbättrar dräneringen.
  • Luftning av packad lerjord kan ge omedelbara dräneringsförbättringar. Genom att störa matjorden skapar luftningen kanaler där vattnet kan rinna lättare, vilket minskar ansamlingen av vatten på ytan. För att göra detta kan du använda grävgafflar, luftningsrullar eller stövlar.
  • För att förhindra kompaktering bör du undvika att gå eller arbeta med lerjord när den är våt. Håll dig på stigar eller använd trampstenar i rabatterna för att fördela vikten jämnare.

Plantera lämpliga växter

Det sista ordet om trädgårdsskötsel i lerjord: Välj växter som är naturligt anpassade till att växa i lera. Det är alltid bättre att arbeta med det man har än att försöka förändra det helt och hållet. Lyckligtvis finns det en uppsjö av vackra växter att välja mellan.

Relaterade artiklar