Tips för trädgården

Plantera inte dessa växter i grönsaksgården, de lockar till sig en farlig skadedjur som förstör potatis

230views

Vi pratar om råg, som odlas som en sidodress. Låt oss påminna er om att sidoväxter är snabbväxande örtartade växter som inte odlas för avkastning utan som ett grönt gödselmedel.

Tidigare berättade vi hur man odlar på rätt sätt

Men det är inte bara råg som drar till sig trådmask Det enda som råg och vetegräs har gemensamt är att till exempel många läsare skriver att de efter att ha läst lovord om att bekämpa trådmask med råg sådde parceller efter potatisskörden, men nästa år ökade antalet trådmaskar till rekordnivåer.

Poängen är att detta skadedjur är mycket förtjust i spannmålsväxter, och det lockas inte bara av odlade växter utan också av ogräs, såsom vetegräs, som också tillhör spannmål.

Vetegräs är ett av trådmaskens favoritogräs. Om du har vetegräs som växer på din tomt kommer kampen mot trådmasken därför inte att sluta förrän du blir av med det. Du bör inte heller låta dig ryckas med av att så råg.

Även mot nematoder på potatis, tomater, jordgubbar sådd råg är det bästa botemedlet! Men om det finns trådmask på din tomt måste du leta efter andra sätt att bekämpa nematoder.

Kom ihåg att kampen mot trådmask bör börja med att förstöra ogräs, främst vetegräs. Och använd inte mineralgödselmedel, som försurar jorden och lockar trådmask ännu mer.