Tips för trädgården

Smart trädgård: Det här är tekniken som kommer att spara tid och pengar

230views

Rätt skötsel av gräsmattan är nyckeln till en välmående gräsmatta. Den måste vattnas regelbundet, klippas och gödslas då och då. Men vatten blir alltmer sällsynt och trädgårdar är en storförbrukare i det avseendet. Det finns sätt att ta hand om trädgårdar och spara inte bara på plånboken utan också på naturen.

Samtidigt som efterfrågan på vatten fortsätter att öka, minskar den begränsade tillgången. Det är utan tvekan gräsmattan som kräver mest vatten av alla trädgårdar. Det bör vara cirka 20 liter vatten per kvadratmeter och vecka. Men i det tjeckiska klimatet ger nederbörden bara en tredjedel av den mängd fukt som behövs för optimal tillväxt.

Särskilt på sommaren är torra trädgårdar därför ett allt vanligare fenomen. I allmänhet är dricksvatten inte idealiskt för trädgårdsbevattning, eftersom det är klorerat och dessutom dyrt att använda. Du kan minska vattenkostnaderna i tider av torka genom att samla upp regnvatten. Ställ helt enkelt en tunna under takfoten som vattnet rinner ner i.

En vattenkanna ersätter en sprinkler

Det finns flera sätt som du kan använda för att vattna din gräsmatta. För en liten trädgård kan du förmodligen klara dig med en slang och ett munstycke, men för större områden är automatiska sprinklers eller sprinklers värda att få.

De finns i flera varianter – från fasta i marken till bärbara. De smartare har sensorer för markfuktighet och är även appstyrda, så de är praktiska när du till exempel är på semester. Sparar tid och arbete.

Växtbäddar har nytta av vattenslangar som låter vattnet rinna ner till rötterna. Eftersom slangarna ligger på marken kommer vattnet inte upp på bladen och orsakar därmed inte mögel. Genom att gömma slangarna under jorden förhindras också avdunstning.

Automatisk bevattning

Källa: Youtube Youtube

Vatten på morgonen och kvällen, aldrig mitt på dagen

Det är inte bara tekniken som är viktig, utan även hur ofta och vid rätt tidpunkt. Det är viktigt att vattna gräsmattan regelbundet, helst en gång var tredje dag. Var noggrann och snåla inte med vattnet, eftersom det ska sugas in ordentligt till ett djup av 10-15 cm.

Medan lerjordar behåller fukten under lång tid torkar sandjordar ut snabbt. Du kan ta reda på om din gräsmatta har absorberat tillräckligt med fukt genom att placera en regnmätare nära sprinklern eller genom att klippa ut torv, där du enkelt kan mäta vattnets inträngningsdjup. Det är i allmänhet lämpligt att bevattna tidigt på morgonen eller kvällen, eftersom vattnet avdunstar snabbare på eftermiddagen på grund av solens strålar och gräsmattan torkar ut.

Smarta gräsklippare styr gräsmattan

Gräsklippning är en lika viktig del av skötseln av gräsmattan. “Från tidig vår till sen höst är det din uppgift att hjälpa dig robot gräsklippare. AMA Freemow RBA 901, till exempel, kommer att avlasta dig från det hårda arbetet. Denna avancerade modell har smart navigering med antikollisionssystem och kan ta hand om ett område på upp till 900 m2. Tack vare en ljudnivå på endast 55 dB kan den också lämnas igång över natten utan bekymmer.“, förklarar Aleš Chrobok, expert på trädgårdsteknik.

Denna gräsklippare är utrustad med tre knivskarpa blad för att säkerställa en perfekt klippt gräsmatta. Den klarar även ojämnheter i marken. De önskade klippparametrarna kan ställas in på LCD-displayen direkt på klipparen eller i appen efter att modellen har anslutits via Wi-Fi och Bluetooth. Dessutom kräver denna robothjälpare inget komplicerat underhåll och kommer därför bara att spara tid och energi.

Logga in

Vi kommer att komma ihåg dig och du kan läsa Dumazahrada.cz utan begränsningar.

Lås upp omröstningen

varning_fyllning

Endast följande personer kan rösta i omröstningen inloggade användare.

Kan modern teknik vara till nytta i trädgården?

Upphöjd bädd och solcell.

Ja, smart teknik kommer att säkerställa regelbunden och kvalificerad trädgårdsskötsel.

71 %


Nej, datorer kan inte ersätta en hacka och en kratta eller mänskliga muskler.

29 %


Röstade: 7

Kompostera och lufta

Men gräsmatteskötsel slutar inte vid vattning och klippning. Du måste mulch och lufta din trädgård, som kommer att avundas av alla. Mulching skyddar jorden från torka, vilket påverkar den efterföljande vattenförbrukningen. Naturlig mulch ger också näringsämnen, så dina växter kommer att tacka dig för det.

Luftning hjälper sedan gräsmattans rötter att andas, vilket uppmuntrar tillväxt. Hål som är lika långa och tjocka som ditt finger stansas i marken för hand eller med maskin och fylls sedan med sand.

Källa: smarteon.cz, homelook.cz

Relaterade artiklar