Tips för trädgården

Hur bekämpar man bladlöss i trädgården? Här är naturliga och kemiska botemedel som alltid hjälper

229views

Bladlöss är ett av de vanligaste skadedjuren som hotar hälsan och skönheten hos dina växter. Läs vidare för en funktionell guide om hur du effektivt kan bli av med bladlöss med hjälp av både naturliga och kemiska metoder.

Bladlöss är små men mycket irriterande skadedjur som förökar sig snabbt och orsakar skador på dina växter. Dessa små insekter livnär sig på växtsaft, vilket leder till försvagade växter, deformerade blad och överföring av olika virussjukdomar. Om du har stött på bladlöss i din trädgård eller ditt hem hjälper följande tips dig att eliminera dem effektivt.

Hur ser bladlöss ut?

Bladlöss är små och ovala insekter med en mjuk kropp som kan ha en mängd olika färger, inklusive grön, svart, brun, gul och rosa. Du hittar vanligtvis bladlöss på undersidan av bladen, där de livnär sig på växternas juice.

Källa: Youtube Youtube

Vilken typ av skada orsakar bladlöss?

Skador som orsakas av bladlöss inkluderar vridna eller deformerade blad, gula fläckar, långsam växttillväxt och bildandet av honungsdagg, som lockar andra skadedjur som myror. Honungsdagg kan också uppmuntra tillväxten av svartmögel på växter.

Naturliga metoder för bekämpning av bladlöss

Mekanisk borttagning av bladlöss

En enkel metod för att bli av med bladlöss är att ta bort dem mekaniskt. Du kan torka av dem från växterna med en handske eller skölja av dem med en stark vattenstråle. Denna metod är effektiv för små angrepp.

Naturliga rovdjur

Genom att introducera naturliga rovdjur som solrosor, gullris eller parasitsteklar kan du minska antalet bladlöss i din trädgård avsevärt. Dessa nyttiga organismer livnär sig på bladlöss och hjälper till att hålla antalet bladlöss under kontroll. Och det är värt ett försök.

Växtexsudat

Olika växtexsudat kan stöta bort eller döda bladlöss. Till exempel kan ett avkok av nässlor eller malört användas som ett naturligt insektsmedel. Häll bara buljongen över växterna och låt den stå i några timmar.

Tvålvatten

En blandning av vatten och mild tvål är ett annat effektivt sätt att bli av med bladlöss. Tvålvatten bryter ner bladlössens skyddande vaxartade beläggning, vilket leder till uttorkning och död. Spraya angripna växter med denna blandning och skölj dem med rent vatten efter några timmar.

Kemiska metoder för bekämpning av bladlöss

Pyretrinbaserade insekticider

Pyretriner är naturliga insekticider som härrör från krysantemumblommor som är effektiva mot bladlöss. Applicera dem enligt tillverkarens anvisningar för att minimera skador på växter och miljö.

Systemiska insekticider

Om din trädgård är mer drabbad kan du prova systemiska insektsmedel som absorberas i växten och ger ett långsiktigt skydd mot bladlöss. Använd dem dock försiktigt så att du inte äventyrar människors och djurs hälsa.

Oljor och tvålar

Särskilda trädgårdsoljor och tvålar är utformade för att kväva bladlöss. Om dessa produkter används på rätt sätt kan de appliceras på växter utan risk för toxiska effekter på nyttoinsekter.

Förhindra återkomst av bladlöss

Kontrollera regelbundet dina växter med avseende på bladlöss och andra skadedjur. Tidig upptäckt och ditt ingripande kan förhindra en utbredd angrepp i din trädgård. Friska växter är mindre mottagliga för skadedjursangrepp. Se till att växterna får tillräckligt med vatten, näring och ljus för att hålla dem starka och motståndskraftiga mot skadedjur. Fysiska barriärer som nät eller presenningar kan skydda dina växter. Att använda reflekterande marktäckning kan också avskräcka dem.

Källa: gardendesign.com, bhg.com

Relaterade artiklar