Tips för trädgården

Vilken pion ska man köpa? Vi har hittat de vackraste för trädgårdar och krukor

239views

Kanske har synen av de fantastiska sammetslena blommorna hos pioner i grannens trädgårdar fått dig att vilja ha samma prakt i din egen rabatt. Men det finns många olika sorters pioner. Vi har sammanställt en översikt över olika sorters pioner och valt ut de vackraste sorterna för att göra det lättare för dig att välja.

Pioner spelar en viktig roll i mytologin. Leto, Apollons mor, gav växten till läkaren Paeon för att bota ett sår som Pluto fått under trojanska kriget. I den kinesiska historien blev denna växt huvudblomman i det kejserliga palatsets trädgårdar och fick namnet “Sho Yo”, som betyder “vackrast”. I Japan är pioner en symbol för lycka och tapperhet.

Pioner (Paeonia) förekommer naturligt i Asien, Europa och en endemisk art har påträffats i Kalifornien. På 1800-talet började pioner odlas i europeiska och amerikanska trädgårdar och blev mycket populära. Tack vare avelsinsatser finns det nu dussintals sorter bland vilka du hittar lämpliga växter för alla förhållanden.

Vilken typ av blommor kan pioner ha?

  • Enkel – Fem eller fler kronblad med iögonfallande ståndare, de är platta eller lökformade.
  • Anemoner – Ett kluster av ståndare, vanligtvis gula, omgivna av platta öppna kronblad.
  • Japansk – Synliga ståndare omgivna av flera lager av vågiga kronblad.
  • Fullblommig – Traditionellt utseende, flera lager kronblad omger ett centralt kluster av mindre kronblad; ståndare kan titta ut.
  • Dubbel – Två eller flera rader av kronblad täcker ståndarna. De har en distinkt kupolform med en platt bas.
  • Bomb – En stor kupol med ett kluster av en eller flera rader av något mindre kronblad.

Observera att ju lättare det är för pollinatörer att komma till ståndarna, desto mer gillar de blomman, så bin söker sig mest till de enkla, japanska och anemoniska typerna av pioner.

Örtartade pioner

Örtartade pioner är förmodligen den mest utbredda arten av pioner, de vanligaste är kinesisk pion (Paeonia lactiflora) och medicinsk pion (Paeonia officinalis). Det är en långlivad växt som kan stå kvar på samma plats i upp till 50 år.

Blomningssäsongen inleds med en delikat doft och de vackert klippta bladen håller sig kvar till den första frosten. Växterna dör tillbaka på vintern, men knölarna är mycket tåliga och börjar blomma igen tidigt på våren. De enorma blommorna är utmärkta att klippa och det är inte konstigt att pioner är en av de mest populära bröllopsblommorna. Vissa av dessa arter kan bli upp till 1,5 meter höga.

Några av de vackraste örtartade pionerna inkluderar:

  • Raspberry Sundae: Rosa lavendelblommor med mörkrosa kärna.
  • Miss Amerika: Pionen kännetecknas av hög densitet och rikedom och bär vita blommor.
  • Sarah Bernhardt: Stora pastellrosa blommor.
  • Shirley Temple: Blomman, som är uppkallad efter en populär barnfilmsstjärna, är oskyldigt vit.
  • Korall berlock: Korallrosa dubbelblomma, mycket spektakulär.

Buskiga (vedartade) pioner

Ingen sann pionälskare bör vara utan buskpioner i sin samling. De har inte bara stora blommor, utan växtens vedartade stam kan bli upp till 1,5-2 m hög beroende på växtplats och ålder. Till skillnad från örtartade växter som dör tillbaka på vintern håller sig de vedartade pionernas stjälkar kvar under den kalla årstiden. Paeonia suffruticosa är infödd i Tibet, Kina och Bhutan. Med utmärkt skötsel kan de bli upp till hundra år gamla.

Förädlingen har resulterat i ett stort antal färger som domineras av nyanser av rött, vitt, gult, rosa och lavendel. Populära sorter av buskpioner är bl.a:

  • Svart pirat: Tidiga pioner med enkla eller halvfyllda blommor i djupt röd färg.
  • High Noon: Krämgula blommor med röd mitt.
  • Vesuvian: En fin kompakt planta med vinröda blommor.
  • Ålder av guld: Krämgula blommor med inslag av rött.

Halvvuxna pioner / Itoh

Itoh-pioner är en korsning mellan vedartade och örtartade pioner. Även om de är vedartade vid marken är de lika stora som örtartade pioner. Deras blommor är upp till 20 cm breda. Ursprungligen fanns de bara i gyllene nyanser, men avelsprogram har gett upphov till korall, rött och vitt.

Dessa sorter blommar något senare än örtartade pioner, vilket gör att blommornas färgprakt sträcker sig längre in på sommaren. De finskurna bladen på Itoh-pionerna växer nära marken och har en attraktiv och prydlig högform. De är extremt härdiga.

Populära sorter av halvträiga pioner:

  • Hillary: De stora, halvstora till fullstora blommorna är djupt rosa när de öppnas, men när de åldras förblir kronbladens mitt rosa medan ytterkanterna blir krämfärgade.
  • Sång i regnet: Halvfyllda, behagligt doftande blommor är ljusorange när de öppnas, med en aprikos till rosa överlagring. Senare ändras blomfärgen till laxfärgad till djupt gul.
  • Canary Brilliants: Halv- till helblommiga blommor i aprikos till gult.
  • Lollipop: En underbar sort som har halvfyllda till fyllda 15 cm stora blommor i gult “stänkt” med godisrött.

Pioner för krukor

Smalbladiga pioner (dillbladiga) är dvärgformer och blommar mycket tidigt med djupröda blommor. De skira bladen sticker ut bland blommorna. De är svårare att föröka och därför mindre lättillgängliga och dyrare än andra sorter. Och de är populärt planterade på stenar.

Under de senaste åren har pioner förädlats för att odlas i behållare (patiohybrider). De blir 50 cm höga och lämpar sig förutom för krukor även för plantering framför rabatter.

Tips på sorter som lämpar sig för krukor:

  • Oslo: Typ av japansk pion. De mörkrosa blommorna med gyllene mitt är rundade.
  • Madrid: Fantastiska blommor som är ljusvita med en krämfärgad anemonkärna.
  • Rom: Den blommar under andra halvan av juni. De fylliga, bombliknande blommorna är lavendel- och burgunderfärgade.

Källa: gardeningknowhow.com, birdsandblooms.com, plantura.garden, irises.cz, lukon-bulbs.eu, zahradnictvi-spomysl.cz

Relaterade artiklar