Tips för trädgården

Steviablad är upp till 100 gånger sötare än socker. Så här kan du odla örten och använda den på rätt sätt

242views

Stevia, sött gräs eller också honungsblad. Denna ört är lätt att odla och är utmärkt för diabetiker. Det påskyndar också sårläkning, läker sting, förbättrar matsmältningen och hjälper till med munhygien. Hur odlar man denna mirakelört hemma?

Extraktet av denna subtropiska växt hittar sin plats i köken hos fler och fler människor som ett alternativt sötningsmedel utan kalorier och negativa effekter på vår hälsa och figur. Och med tillräcklig omsorg kan den till och med odlas som en ört i trädgården och på fönsterbrädan. Faktum är att de färska bladen har många andra fördelar och kan användas för ett antal hälsoproblem förutom sötning. Hur odlar man söt stevia hemma och hur använder man bladen?

Hur man odlar stevia?

Söt stevia kan odlas från plantor eller frön. Det rekommenderas att fröna får gro vid en temperatur på 24 till 27 °C i konstant fuktig sur jord med ett pH-värde på 5,5 till 6,5. Torvsubstrat för ljung eller pelargoner är idealiska.

Stevia är en mycket känslig ört. Akta dig för vatten, sol och kyla. De trivs på en varm plats, men bör inte utsättas för direkt solljus under långa perioder. I trädgården kan du placera dem i halvskugga med en gardin, hemma på fönsterbrädan i ett fönster i österläge. På vintern bör växterna flyttas till ett växthus eller inomhus där temperaturen inte sjunker under 10 °C.

Bladen skördas innan de första blommorna dyker upp. Efter blomningen torkar stjälken och bladen ut. Men när grönskan har försvunnit räcker det att klippa av den ca 10 till 15 cm ovanför marken, så växer den ut igen.

Se fler tips om hur man odlar stevia i videon nedan:

Källa: Youtube Youtube

Vilka är hälsofördelarna med stevia?

Till skillnad från det vita pulverextraktet som du normalt köper i butikerna har färska steviablad ett antal fördelar och hälsosamma fördelar utöver deras söta smak.

Stevia har till exempel utmärkta antibakteriella egenskaper, och att tugga det hjälper till att skydda mot plackuppbyggnad och hålrum. Det används också för förkylningar, huvudvärk, matsmältningsbesvär och flatulens, tryckfluktuationer eller brist på energi.

Hur sötar man med färsk stevia?

I likhet med köpta pulver eller sirap kan du använda det för alternativ sötning av drycker, bakade och obakade desserter och rätter, puddingar, gröt, yoghurt etc. I varma drycker kan du låta de färska eller självtorkade bladen dra. Börja med två blad per kopp och justera mängden efter dina önskemål.

För varma och kalla rätter är det perfekt att krossa eller hacka dem – ju mer finhackade, desto mer sötade blir de. Men överdriv inte med doseringen. Eftersom stevia är 100 gånger sötare än socker påstås det att en matsked malda blad kan ersätta upp till 250-500 g socker i ett recept.

Så kom ihåg att användning av färsk stevia initialt handlar mycket om att experimentera och hitta ditt eget optimala förhållande. Bladen kan variera i sötma beroende på odlingsförhållanden.

Källa: frön.cz, living.iprima.cz

Relaterade artiklar