Tips för trädgården

Träpioner har de vackraste blommorna, är anspråkslösa och lever i 100 år. Men en sak kan förstöra dem

235views

En vacker, prunkande buske med fylligt gröna blad och slående, gigantiska blommor, som inte går att undgå i någon trädgård, även när den inte blommar. Att odla vedartade pioner är inte svårt, och om du väljer rätt växtplats kommer de att överleva dig. Men det finns en sak som de hatar.

Trädpioner (Paeonia suffruticosa) är lövfällande buskar som blommar med doftande blommor på senvåren. De är mycket lika blommorna hos sina släktingar, de välkända örtartade perennerna, men betydligt större.

De kan vara upp till 25 tum breda och ger ett fantastiskt skådespel i underbara nyanser av vitt, rosa och vinrött; gula och ovanliga aprikosfärger finns också tillgängliga. När de spektakulära blommorna bleknar utgör buskarnas gröna bladverk en attraktiv bakgrund för andra växter.

I sitt hemland Kina anses de vara blommornas drottningar. Långt innan de blev omtyckta prydnadsväxter var de uppskattade som medicinalväxter, eftersom deras rötter innehåller ämnen som kan sänka blodtrycket. De kan leva i upp till hundra år. I den nordkinesiska staden Taiyuan finns det fortfarande ett exemplar som dokumenterat planterades för 400 år sedan.

Växterna är motståndskraftiga mot frost ner till -30 grader Celsius och tål varma somrar bra. Till skillnad från örtartade pioner producerar blomknopparna hos vedartade pioner inte den söta honungsdaggssaften som lockar myror.

Att välja pioner

Trädpioner har vackra blad och stora skålformade blommor. Folk väljer dem vanligtvis baserat på blommornas färg och typ. Former att välja mellan inkluderar:

  • Enkel – Mestadels kupformad med en eller två rader av stora skulpterade kronblad och en stor central blomställning med fluffiga guldståndare.
  • Halv-dubbelt – liknar enkla pioner, men har två till tre lager kronblad.
  • Dubbel – Stora, rundade blommor med smalare, överlappande, räfflade kronblad som fyller mitten så att ståndarna knappt syns.

Hur och när man planterar vedartade pioner

Även om de i trädgårdslitteraturen brukar beskrivas som soliga växter föredrar de lätt skugga för att skydda sig mot den heta eftermiddagsvärmen. För mycket solsken kan få de vackra blommorna att blekna snabbare.

Dessa fantastiska halvbuskar föredrar neutral jord, men kan också klara av lätt alkaliska miljöer. Det är viktigt att jorden är näringsrik och väldränerad. Trädpioner föredrar också miljöer där de inte behöver konkurrera med rötterna från andra buskar eller träd.

De klarar sig bäst i sällskap med låga perenner. Efter tio år växer busken till 1,5 meter på höjden och bredden, och gamla plantor kan bli 2,5 meter. Vid plantering bör man därför ta hänsyn till hur stor den kommer att bli när den är fullvuxen.

Trädpioner planteras på hösten. Vårplantering är vanligtvis inte framgångsrik på grund av bristen på rottillväxt vid denna tidpunkt. Växter som inte dör direkt när de planteras på våren växer ofta dåligt och vissnar på sommaren.

De flesta exemplar som säljs är ympade på örtartade piongrundstammar. Leta reda på utbuktningen vid plantans bas, detta är ympstället, som ska vara ca 15 cm under marknivån när plantan planteras. Djup plantering uppmuntrar den ympade växten att bilda sina egna rötter.

Ibland tar det mycket lång tid för nyplanterade växter att få fäste. Det kan ta upp till tre år innan de börjar växa eller blomma ordentligt. Under den här tiden ska jorden runt dem hållas fuktig men inte vattendränkt. När de väl är etablerade är de torktoleranta.

Träiga pioner tolererar inte ompottning!

Välj en plats för en vedartad pion mycket noggrant, eftersom de verkligen inte tål omplantering. De är ökända för att ofta inte överleva stressen av att flytta till en ny plats, eller för att “sura” under mycket lång tid: de kan sluta blomma, eller bara producera några få små blommor istället för vackra stora. Och bladen kan till och med ändra färg.

Om du verkligen inte har något annat alternativ och vill ta risken med en omplantering är det bäst att göra det på hösten när växten är i vila. Men innan du gör det, fundera på om det inte är bättre att låta den stå kvar på sin nuvarande plats trots allt, och överväg andra alternativ för trädgårdens utseende, till exempel att lägga till andra växter.

En vacker skönhet som kräver lite underhåll

Att ta hand om träiga pioner är inte svårare än att ta hand om örtartade pioner. Till skillnad från örtartade pioner ska trädpioner dock inte beskäras, eftersom de blommar från terminala knoppar som etablerades föregående år. Så håll beskärningen till ett minimum och ta bara saxen när du behöver ta bort döda, skadade eller sjuka grenar, och då bara på vintern.

När det gäller gödsling har vedartade pioner ett högt järn- och fosforbehov, så de kan dra nytta av en årlig vårgödsling med järnsulfat och benmjöl. De kan också ges regelbunden tillsats av ett allmänt gödselmedel med högre fosforhalt än kväve och kalium, t.ex. 5-10-5.

Klipp av blommorna efter blomningen så att växten inte blir onödigt stressad. Eftersom de flesta trädpioner är hybrider producerar de vanligtvis inte livskraftiga frön. Och om du odlar en planta kommer den nya plantan förmodligen inte att matcha “förälderns” utseende.

Trädpioner kan vara mottagliga för svampsjukdomar, så vattna dem vid rötterna. Lägg ett skyddande lager av kompost eller marktäckning på plantans rotzon före vintern.

Källa: gardenadvice.co.uk, rhs.org.uk, gardeningknowhow.com

Relaterade artiklar