Tips för trädgården

Låt inte lökflugan äta din gröda: metoder för att snabbt bli av med skadedjuret

233views

Lökfluga är en av de farligaste skadedjuren på sängen. Vi berättar om effektiva metoder som hjälper dig att bli av med insekten.

Lök – en av de mest opretentiösa i vården av grödor. Men det kan vara svårt att odla en bra lökskörd – allt på grund av ett skadedjur som är angeläget om att äta din skörd. Lökflugan är en mycket farlig insekt som först skadar fjädrarna på mycket unga plantor och sedan äter själva lökarna. Skadedjurslarverna förökar sig mycket snabbt (2-3 generationer per säsong), vilket gör att risken att helt förlora din skörd är mycket stor. Det är därför nödvändigt att neutralisera lökätare i god tid.

Tidigare berättade vi hur man effektivt hanterar bladlöss.

Tecken på angrepp av lökfluga

Lökflugelarver är mycket små, så det är nästan omöjligt att se dem. Dessutom kommer skadedjuren inte till ytan utan lever och matar under jorden.

Men det finns tecken på vilka du kan identifiera en lökangrepp:

  • hämmad tillväxt;
  • det finns en obehaglig förruttnad lukt;
  • lökfjädrar vissnar, vissnar och blir gula;
  • lökhuvuden mjuknar och ruttnar.

Allt detta är signaler för handling.

Folkliga metoder för kontroll av lökflugor

Du kan bekämpa skadedjuret med hjälp av specialiserade preparat, som kan köpas i lämpliga butiker, också med hjälp av folkmetoder. Här är tre av de mest effektiva folkmetoderna som snabbt kommer att bli av med lökflugan:

  1. Alkohol av nafta kommer snabbt att stöta bort skadedjuret. Lös upp 1-2 matskedar i 10 liter vatten i förebyggande syfte och öka antalet skedar till 5 för att bekämpa befintliga skadedjur. Vattna sängarna med rent vatten, sedan med denna lösning och igen med vatten. Förfarandet bör utföras en gång var 10: e dag.
  2. Paraffin. Tillsätt 200 ml paraffin i en halv hink med sand och blanda ordentligt. Stänk sängarna med intervaller på 10-12 dagar.
  3. Salt – är en effektiv metod för larvbekämpning. Späd ut 100 g salt i 10 liter vatten och häll det på bäddarna. Men sådan behandling bör inte utföras mer än en gång per år, annars försämras markkvaliteten.

Du kanske också är intresserad av nyheterna: