Tips för trädgården

Jordgubbe, detta är dess största skadedjur

235views

Jordgubbar är en av de mest populära frukterna i slovakiska trädgårdar. Att odla jordgubbar ger skördeglädje, men också utmaningar när det gäller att skydda dem mot olika skadedjur.

Bland de största skadedjuren på jordgubbar i Slovakien finns jordgubbsnematod och jordgubbskvalster. De försvagar plantorna och odlaren är ofta inte medveten om att de finns eftersom de är osynliga för blotta ögat. I den här artikeln kommer vi att titta på de viktigaste jordgubbsskadegörarna och hur man bekämpar dem effektivt.

Jordgubbsviveln (Aphelenchoides fragariae)

Jordgubbsnematoden är en mikroskopisk skadegörare som tränger in i jordgubbsplantornas ogräs och försvagar dem. De angripna plantorna får hämmad tillväxt, deformerade blad och lägre avkastning. Denna skadegörare sprids oftast genom infekterade Plantorså det är viktigt att köpa friskt plantmaterial från välrenommerade leverantörer.

Jordgubbskvalster (Phytonemus pallidus)

Jordgubbskvalster är en annan liten skadegörare som håller till på unga blad och blommor på jordgubbar. Det orsakar deformiteter och vanställdhet hos växterna. Kvalstret är mycket litet och osynligt för blotta ögat, så det märks ofta inte förrän plantorna är allvarligt skadade.

Humlekvalster (Tetranychus urticae)

Humlekvalstret är en större skadegörare som är synlig för blotta ögat. Det orsakar bladskador och bildar nät som kan täcka hela plantor. Skadedjuret sprider sig särskilt i torrt och varmt väder, så det är viktigt att kontrollera plantorna regelbundet och vid behov använda ett lämpligt bekämpningsmedel. Besprutning.

Bladlöss

Bladlöss kan orsaka systemiska skador på jordgubbar, men deras förekomst i Slovakien är ännu inte betydande. Bladlössen livnär sig på växtsaften, vilket försvagar dem och kan överföra virussjukdomar. Förebyggande åtgärder sker genom regelbunden inspektion av växterna och användning av biologiska eller kemiska preparat mot bladlöss.

Sniglar och snäckor

Kallt och fuktigt väder är idealiskt för förökning av sniglar och snäckor, som kan orsaka betydande skador på jordgubbar. Dessa skadedjur äter blad, blommor och frukt, vilket leder till minskad avkastning. Förebyggande åtgärder är att hålla bäddarna fria från ogräs och regelbundet handplocka sniglar.

Äggbagge (Otiorhynchus ovatus)

Äggviveln är en skadegörare vars larver utvecklas på jordgubbsrötter och gör dem svagare. De vuxna djuren lägger ägg i blomställningen, vilket leder till att hela blomningen förstörs. Larverna angriper sedan rötterna och orsakar betydande skador. Förebyggande åtgärder är att använda en lämplig produkt och att regelbundet kontrollera rotsystemet.

Rosa Piliaria

Rosa piliaria förekommer under jordgubbsblomningen och dess larver äter bladen. Även om denna skadegörare inte är särskilt viktig kan den orsaka skador på växterna om den är mer utbredd. Förebyggande åtgärder sker genom regelbunden övervakning av plantorna och användning av insektsmedel vid behov.

Jordgubbsblomvecklare

Strawberry blossom blight lägger sina ägg i blomknoppar och skadar blommorna innan de öppnar sig. Denna skadegörare kan minska jordgubbsskörden avsevärt, så det är viktigt att kontrollera blommorna regelbundet och använda skyddsmedel vid behov.

Jordgubbar är mottagliga för en mängd olika skadegörare som kan påverka skörden avsevärt. Regelbunden växtinspektion, god agronomisk praxis och användning av biologiska och kemiska skyddsmedel är nyckeln till en framgångsrik jordgubbsproduktion. För att undvika jordtrötthet och försvagning av plantorna rekommenderas växelbruk och plantering av jordgubbar på olika platser i trädgården.