Tips för trädgården

Det är upp till 2 meter höga växter med vackra blommor. Hur får man till en sådan prakt?

230views

Få blommor kan mäta sig med de slående, skulpturala skatorna som drar till sig all uppmärksamhet under försommaren. De är lämpliga för rabatter och som snittblommor. Om du behöver lite höjd i din trädgård är prästkragen det du letar efter.

Trollsländor (Delphinium) har mycket slående, dramatiska blommor som du inte kan missa i rabatterna. I juni och juli får de höga blomställningar som kan bli upp till två meter höga. De är förmodligen mest kända för sina safirblå blommor, men de finns också i lila, rosa, vitt och till och med rött. De har både enkla och dubbla blommor, beroende på sort.

Säv, även känd som tistel, ger höjd och färg åt prydnadsplanteringar och passar bra tillsammans med rosor, pioner eller andra höga blommor som lupiner och divisnas. Deras blommor är omtyckta av pollinatörer och ser fantastiska ut i en vas.

Trollsländor tillhör familjen Ranunculaceae och har odlats i Europa i århundraden. Ordet delphinium (ibland kallat riddarsporre) kommer från grekiskans delphinos, som betyder delfin. Växten har troligen fått sitt namn på grund av formen på de blommor som öppnar sig.

Vilken typ av prästkragar att välja?

De flesta prästkragar är härdiga perenner, men det finns också årliga och tvååriga sorter.

  • De vanligaste i trädgårdar är starrarterna av släktet Elatumsom är de högsta och dekorerade med kluster av enkla eller dubbla blommor som når upp till två meters höjd.
  • Belladonna blåregn är kortare, med ett lösare, grenat växtsätt och enkla blommor.
  • Pacific Hybrider förädlades på 1950- och 1960-talen och är kortlivade perenner eller biennaler. De liknar Elatum magenta men är kortare.
  • Säv Magisk fontän är låga och kompakta, lämpliga för mindre trädgårdar.

Oavsett vilket du väljer, om du klipper ner dem till marken efter blomningen, kommer du att belönas med en andra blomning i september.

Hur man odlar penséer

Alla skator gillar väldränerad jord och full sol. De blommar dåligt i skugga och trivs inte i dåligt dränerad eller vattendränkt jord. De bör skyddas från vind eftersom de höga blomspikarna lätt kan böjas eller brytas.

Crabapples planteras på våren eller försommaren i bäddar eller behållare. De finns att köpa i trädgårdshandeln vid den här tiden och utbudet är mycket stort.

Vattna nyplanterade växter regelbundet under den första sommaren för att hålla jorden runt rötterna fuktig. Vattna dem regelbundet även när de är väletablerade. Kort sagt, när du planterar dem måste du förvänta dig att de kräver regelbunden skötsel och vattning, annars får du inte en härlig blomsterprakt.

Skydda containerodlade växter från överdriven fukt på vintern och flytta dem till ett svalt växthus eller regnskugga under ett taköverhäng. Detta förbättrar deras motståndskraft mot kyla.

Gödsla varje vecka med ett kaliumrikt flytande gödselmedel från början av juni till slutet av augusti för att få en riklig blomning.

Glöm inte stödet

Dessa särpräglade växter har starka men bräckliga stjälkar, så de behöver stöd under blomningen för att förhindra att de bryts i vinden eller under blommornas tyngd.

Slå ner minst tre stöd i marken runt sockerröret, som kan kopplas ihop med ett tjockare snöre för att stödja plantorna. Alternativt kan du använda metallstöd med ett galler som stjälkarna kan växa igenom. Placera dessa stöd bredvid plantorna tidigt på våren när de är 30 cm höga.

Bind fast särskilt höga stammar på ett stöd som är lika högt som växten. Du kan t.ex. använda hasselgrenar eller bambustänger som säljs i trädgårdsbutiker.

Hur man odlar en rik skörd av blommor

  • För att få särskilt höga blomstjälkar beskär du de unga skotten på våren och lämnar bara de fem till sju starkaste.
  • Trimma de döda blomstjälkarna på fleråriga klematis vid marken för att uppmuntra till ytterligare blomning.
  • Kom ihåg att bladen på starr kan irritera huden, så använd handskar när du klipper eller hanterar växter.

Hur man förökar starrarter

Dragonflies är väl odlade från utsäde. Så utvalda sorter från februari till juni eller i september eller oktober. Så individuellt i små krukor och förvara i en temperatur på 10-15 °C.

Men den bästa metoden för att föröka starr är förmodligen genom sticklingar. Sticklingar tas på våren från plantans bas.

Sjukdomar och skadedjur

  • På våren, så snart nya skott dyker upp, skydda clematisen från sniglar och snäckor. Dessa kan förstöra unga plantor på bara några dagar. Använd vitlöksspray eller organiska snigelpellets för skydd.
  • I torrt väder kan tistlar vara mottagliga för fallnaså vattna dem regelbundet.
  • De kan också angripas Rostsom orsakar rostfärgade blåsor på bladen. Ta bort drabbade blad omedelbart.
  • Svart fläck på cowpea är en bakterieinfektion som orsakar stora svarta fläckar på bladen. Den uppträder särskilt under fuktiga somrar och kan påverka hela plantans hälsa. Det enda försvaret är att ta bort drabbade plantor för att åtminstone rädda några.

Relaterade artiklar