Tips för trädgården

Sommarbeskärning av aprikoser: principer att veta

226views

Sommarbeskärning av aprikoser bör göras i början av juni. Här får du praktiska råd om hur du gör det.

Sommarbeskärning av aprikoser är ett viktigt steg i skötseln av dessa fruktträd. Denna process, som också kallas Shitt’s beskärning, hjälper till att påskynda fruktsättningen, öka antalet blomknoppar och säkerställa en riklig skörd av välsmakande frukt. Det är viktigt att följa vissa principer och tidpunkter för att säkerställa att sommarbeskärningen utförs på rätt sätt.

När ska man beskära aprikoser på sommaren?

Datumet för sommarbeskärning beror på odlingsområdet. I varmare regioner kan vi börja så tidigt som i slutet av maj, och beskärningen bör vara klar senast den 20 juni. Det är viktigt att övervaka utvecklingen skott och anpassa snittet till rådande förhållanden.

Varför är det viktigt med sommarbeskärning?

Huvudsyftet med sommarbeskärning är att uppmuntra fruktsättning på träd som ännu inte har fått frukt och att öka antalet blomknoppar på skotten. Denna metod fördröjer också trädens blomning med ungefär en vecka, vilket minskar risken för skador från vårfrost. Resultatet blir en rikare skörd året därpå.

Hur utför man sommarbeskärning?

Vid sommarbeskärning strävar vi efter att skära ner unga skott som är längre än 30 centimeter. Genom att förkorta dessa skott kommer vi att tillåta bildandet av tidig dödlig tillväxt under den aktuella växtsäsongen. Förfarandet är som följer:

Kraftiga skott (över 40 cm): skär med hälften.
Medelkraftiga skott (30-40 cm).
Svagare skott (20 till 30 cm).
Knopparna kommer att börja knoppa cirka 8 till 10 dagar efter snittet, vilket säkerställer bildandet av nya skott och framtida blomknoppar.

Tips för en lyckad sommarbeskärning

Använd vassa verktyg: Vi använder vassa sekatörer för att minimera skadorna på växten.
Desinficering av verktyg: Vi desinficerar saxen innan vi klipper för att förhindra spridning av sjukdomar.
Korrekt timing: Vi följer skottens utveckling och anpassar klippningen till rådande förhållanden.
Vi överbelastar inte träden: När vi kortar skotten är vi noga med att inte överbelasta trädet, vilket kan leda till att växten försvagas.

Sommarbeskärning av aprikoser är ett nödvändigt steg för att säkerställa en rikare och bättre kvalitet på skörden. Rätt tidpunkt och beskärningsteknik kommer att uppmuntra blomknoppsbildning och minska risken för skador Träd vårfrost. Genom att följa dessa principer kan vi förvänta oss friska och produktiva aprikoser som kommer att ge glädjen av en riklig skörd.