Tips för trädgården

Juni i trädgården: vad du ska mata dina paprikor med för att få en stor skörd

283views

När paprikor för första gången planteras på en permanent plats ska de matas 14 dagar efter plantering på friland, och inte tidigare. Detta är den tid som behövs för att växten ska anpassa sig till den stress som orsakas av transplantationen.

Jod är väletablerat i pepparodling för första utfodring. Det är jod som hjälper frukten att utvecklas och gör den välsmakande.

Hur man förbereder en jodlösning för toppdressing

För att bereda gödselmedlet löser du upp 7 droppar jod i 2,5 l vatten.

Spraya den beredda lösningen på paprikorna på kvällen eller morgonen, eller i molnigt väder, för att undvika brännmärken på bladen.

Hur man förbereder ett jästgödselmedel för paprika

Jästgödsel kan appliceras tre gånger under säsongen – omedelbart efter plantering, under blomning och vid fruktsättning.

För den första gödslingen, tillsätt ett par gram vanlig jäst i hålet när du planterar paprikorna och blanda med jorden.

Om du vill ge paprikorna näring under blomningen löser du upp ett halvt kilo jäst i 4 liter vatten. Låt lösningen stå på en varm plats i några timmar för att dra. Före användning löser du upp koncentratet i vatten i förhållandet 1:10 och häller denna lösning över växten.

Vid fruktsättning löser du upp 300 g socker och 20 g torrjäst i 10 liter vatten och låter lösningen dra. Efter 3 dagar löser du upp koncentratet i förhållandet 1:10 och häller det under rötterna.