Tips för trädgården

Två gödningsmedel gör dina morötter stora och söta: se till att applicera i juni

233views

Att använda rätt gödningsmedel under sommarens första månad är avgörande för att morötterna ska växa bra och bli sötare. Här är vad du behöver göra.

Det är inte varje år som skörden blir rekordstor, men det är värt att arbeta hårt för att se till att den blir det. För att få en bra morotsskörd är det mycket viktigt med rätt gödsling. Agronomer rekommenderar två av de mest effektiva gödselmedlen som ska användas i juni för att öka grönsakens sötma och intensifiera tillväxten.

Tidigare berättade vi vilka misstag man kan göra när man odlar rödbetor.

De bästa gödningsmedlen för morötter är de som består av aska och kväve:

  1. Gödselmedel av aska. Morötter svarar mycket bra på askgödselmedel – det innehåller mycket bor, mangan och andra nödvändiga makro- och mikroelement. För att förbereda ett sådant gödselmedel behöver du bara denna komponent i den mängd som krävs för sängarna. För 1 kvadratmeter behöver du cirka 3 handfull aska. Gå bara över sängen och fördela den mellan planteringarna.
  2. Kvävegödselmedel. Detta gödselmedel ökar avkastningen av morötter avsevärt och är relevant under den första sommarmånaden. För att förbereda det fyller du en behållare till två tredjedelar med grönt gräs och lämnar den på tomten. Tillsätt torrjäst – för varje tio liter behöver du tre paket av produkten i torr form. Efter en vecka ska en del av den koncentrerade produkten spädas ut med fem delar vatten och vattna morötterna.

Du kanske också är intresserad av nyheterna: