Tips för trädgården

Njuter bladlössen av dina vinbär? Med dessa sprayer blir du lätt av med dem

232views

Bladlöss är en av de vanligaste skadegörarna på vinbär. De deformerar bladen, hämmar tillväxten och minskar ibland avkastningen. Följ med oss för att se hur man upptäcker bladlöss och vilka metoder som på ett tillförlitligt sätt kan göra sig av med dem.

Bladlöss på vinbär är ganska lätta att upptäcka. Bladen är skrynkliga, har blåsor och är klibbiga av honungsdagg. Dessa blåsor orsakas av bladlöss som suger på bladen. Blåsorna är röda på röda vinbär och gulgröna på vita och svarta vinbär. Ljusgula bladlöss dyker upp under blåsorna på senvåren och försommaren.

Vinbär kan angripas av tre typer av bladlöss Vinbärsbladlus, Loci-bladlus och Aphis schneideri-bladlus. Var och en av dessa arter har dock sin favoritfärg på vinbäret.

Vinbärsbladlusen älskar röda vinbär

Denna art av bladlus är gul till färgen och gillar oftast röda vinbär. Den orsakar bladböjning och blåsor i skottändarna, röda eller lila på röda vinbär, eller gulgröna på svarta vinbär. Förutom att bladen deformeras minskar avkastningen.

Loci-bladlusen föredrar svarta vinbär

Loci-bladlusen har en ogenomskinlig grön färg. Den är den vanligaste bladlusen på svarta vinbär, men angriper ibland även vita och röda vinbär. På senvåren deformerar den bladen och orsakar gula fläckar. Denna bladlus kan påverka avkastningen av vinbär avsevärt.

Aphis schneideri

Denna bladlus angriper oftast svarta vinbär och många andra arter av bladlöss. Den har en mörkblågrön färg och byter inte värdväxt, utan håller sig bara till vinbär.

Se videon nedan för fler användbara råd mot bladlöss:

Källa: Youtube Youtube

Hur blir man av med bladlöss på vinbär?

Om överbefolkningen av bladlöss på vinbär inte är extrem och den bladlusinfekterade busken ger en bra skörd är behandling inte nödvändig. Kontrollera dock vinbär ofta från våren och framåt så att du kan vidta åtgärder innan en skadlig population byggs upp.

Bladlusen har ett antal naturliga fiender, t.ex. nyckelpigor, ekorrar, getingar eller guldfiskar.. Bladluskolonier kan dock öka i storlek på ett ögonblick. Under optimala förhållanden och utan rovdjur, parasiter eller sjukdomar kan en enda bladlus producera miljarder andra bladlöss under en enda säsong.

Du kan använda en organisk spray som Biool eller Neudosan en gång i veckan under flera månader mot bladlöss. Kemiska sprayer är också ett alternativ, men var försiktig så att du inte kommer i kontakt med frukten. Om du applicerar dem på våren när växten ännu inte har fruktat, undviker du detta problem och förstör samtidigt övervintrande bladlöss. Till exempel är Oleoekol effektiv.

Recept på en hemlagad bladlusspray av nässlor

Det räcker med 15 g torkade nässlor per liter vatten. Häll kallt vatten över nässlorna och låt dra i 3 dagar. Späd ut koncentratet efter silning med 4 liter vatten. Spraya på stjälkarna på de växter som du vill skydda mot bladlöss.

Recept för vitlöksbladlusspray

Lägg två krossade vitlöksklyftor i ett glas vatten och låt stå över natten. Spraya den resulterande maceraten på växternas stjälkar. Vitlöken stöter också bort myror, vilket är goda nyheter eftersom myrorna försvarar bladlössen från rovdjur.

Recept på bladlusspray för tobak

Nikotin och alkaloider från tobaksblad eller tobaksdamm dödar både bladlöss och flugor. Låt finhackade torkade tobaksblad eller tobaksdamm dra i vatten i 2 dagar. Använd en liter vatten för varje 50 g tobak. Du kan späda ut med ytterligare vatten upp till förhållandet 1 till 1. Spraya sedan blandningen på vinbären.

Källa: krejsashop.cz, traps.cz, zahradkarskaporadna.cz

Relaterade artiklar