Diet

Denna frukt är bäst för en frisk tarm. Gastroenterologen har ingen tvekan

377views

Trots att specialister ständigt betonar hur viktiga fibrer är för vår hälsa är det många som glömmer bort dem. Och det är ett stort misstag. Så gastroenterologen Dr Will Bulsiewicz bestämde sig för att visa hur enkelt det är att komplettera kosten med fibrer och pekade ut vilken frukt som är bäst för tarmarnas hälsa. Det är förmodligen känt för alla.

Ta hand om din tarmhälsa. Specialistråd om vilka frukter du ska ta till

Bland de bästa fiberkällorna finns en frukt som älskas av väldigt många människor. Nämligen hallon. Dessa söta, rosa frukter är bland de bästa när det gäller att stödja tarmhälsan. Det anser i alla fall Dr Will Bulsiewicz, gastroenterolog och författare till bästsäljaren New York Times “Fiberprogrammet för tarmen.

På sin Instagram erkände Dr B – för det är vad han kallas på sociala medier – att han är ett stort fan av hallon. För det första för att de är lika söta som godis och dessutom mycket hälsosamma. Dessutom innehåller de en hel del fibrer. 250 gram hallon innehåller cirka 7 gram fibrer.

Hallonfördelarna slutar dock inte där. Specialisten berättar för oss att de har många hälsofördelar. De är rika på näringsämnen som C-vitamin och polyfenoliska antioxidanter. Som han förklarar, även om bär innehåller socker, har de visat sig minska sannolikheten för att drabbas av .

Experten påpekade också att hallon har mycket få fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler. Även om de är fördelaktiga för personer med friska tarmar har de visat sig förvärra symtomen hos personer som kämpar med .

Med andra ord, om du har matsmältningsproblem och håller på att återuppbygga din tarm, bör du äta hallon

– understryker specialisten.

RASPBERRIES. Vad har de för egenskaper? Är de värda att äta? Hur kan hallon användas i köket?

När är det hallonsäsong? Hälsoegenskaper hos hallon

Dr Will Bulsiewicz påpekade också att hallon kan ätas på många olika sätt. Det betyder att vi kan använda dem till att göra mos, såser eller smoothies och ändå ge kroppen en god portion fibrer. När hallonsäsongen är över kan vi dock med fördel använda frysta frukter. Tills vidare kan vi dock njuta av färsk frukt, eftersom hallonsäsongen varar från slutet av maj till september.

Det är värt att veta att hallon är fulla av . Enligt experter är en högre konsumtion av sådan frukt förknippad med en lägre risk för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom eller cancer. Dessutom kan antioxidanter fördröja eller förhindra vissa former av cellulär skada.

De hjälper till att ta bort fria radikaler och kan därför förhindra oxidativ stress. De minskar också inflammation, vilket är en faktor som leder till för tidigt åldrande. De naturliga skyddande ämnena i hallon kan också minska ledsmärtor.

När det gäller vem som inte bör äta hallon är den uppenbara kontraindikationen en allergi mot frukten. Det är dock värt att veta att vissa av dem kan vara förorenade med bakterier som kan leda till matförgiftning. För att undvika symtom som kräkningar, buksmärtor, diarré eller feber är det värt att komma ihåg att tvätta frukten under rinnande vatten, skära bort eventuella skadade eller “blåslagna” områden och torka frukten på en ren pappershandduk innan du äter den.

Sond

Föredrar du hallon eller jordgubbar?