Diet

Potatis i kosten kan förlänga livet. Men bara om du förbereder dem på detta sätt

228views

Potatis älskas av många polacker. De är ofta ett av de grundläggande tillskotten till en traditionell middag. Det visar sig dock att de inte bara är mycket goda, utan också kan förlänga livet. Forskare delar med sig av ny forskning.

Potatis och för tidig död. Forskare med ny forskning

är ett av de mest populära stärkelserika tillskotten till middagarna. En ny studie som publicerats i Journal of Nutrition visar att mer potatis i kosten kan vara förknippat med en lägre risk för förtida död. De måste dock beredas på rätt sätt. Experter påminner oss om att dessa knölar är en naturlig källa till många viktiga näringsämnen. I potatis hittar du en hel del kostfiber, C-vitamin, kalium och andra bioaktiva föreningar, till exempel fenolsyror. Som nutritionisten Lisa Andrews säger:

Dessutom innehåller potatis resistent stärkelse, som fungerar som en fiber i kroppen. Den bildas när potatisen kokas, kyls och sedan värms upp igen.

Erik Kristoffer Arnesen, en av författarna till den senaste studien och doktorand vid institutionen för näringslära vid Oslo universitet, säger att potatis inte ingår i de officiella kostråden eftersom det inte finns tillräckliga bevis för dess hälsoeffekter. Även om det finns en hel del studier om potatiskonsumtion säger Arnesen att bearbetade potatisprodukter (t.ex.) ofta inkluderas, vilket kanske inte gäller för vanlig potatis.

Potatisjuice kan läka

Potatisen är inte så dålig som den målas upp. Experter förklarar

Arensen och hans kollegor samlade in data från 77 297 vuxna som bjöds in till tre screeningstudier. Under denna tid samlade forskarna in information från deltagarna för att fastställa hur många potatisar – mestadels kokta – varje person åt per vecka. Forskarna analyserade också risken för dödsfall oavsett orsak. Uppföljningsperioden var i genomsnitt 33,5 år. Forskarna ville se om det fanns ett samband mellan att äta mer potatis och dödlighet. Resultaten visade att deltagare som åt 14 potatisar per vecka hade 12 procent lägre risk att dö av någon orsak jämfört med dem som åt sex eller färre potatisar per vecka. Dessutom hade de som åt minst 14 potatisar per vecka också en lägre risk att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom, ischemisk hjärtsjukdom och .

Enligt forskarna visar denna studie att potatis inte nödvändigtvis är så dåligt som vissa människor tror. Enligt Arnesen berodde dessutom tidigare indikationer på att potatis kan ha negativa effekter på konsumtionen av potatisprodukter med hög fett- och salthalt, inte på potatisen i sig.

Vi noterar dock att denna forskning var av observationskaraktär.