Livsstil

Han cyklade 500 kilometer för att bevisa att det finns ett liv efter transplantation

224views

Carlos Plácido, som kommer från Santa Marta de Portuzelo i Viana do Castelo, genomgick en lungtransplantation vid Unidade Local de Saúde (ULS) de São José – Hospital Santa Marta (HSM) och uppfyllde nyligen sin dröm om att genomföra en nästan 500 kilometer lång cykeltur från Viana do Castelo till Lissabon.

Enligt (SNS) hade Carlos “sällskap av José Ferreira, även han transplanterad på HSM, och 15 andra cyklister som deltog i initiativet ‘Breathe Life: Pedalling from Viana do Castelo to Lisbon'”.

Cyklisterna hälsades “med stor känsla av familjemedlemmar, vänner och vårdpersonal”, liksom av statssekreteraren för hälsa, Ana Povo, och ordföranden för styrelsen för ULS São José, Rosa Valente de Matos.

“Att ge hälsa är framför allt att ge tillbaka livskvalitet. Det går inte att nå dit utan professionellt arbete. Att vara transplantationsexpert innebär många timmars arbete, många avbrott från privatlivet och en stor portion hängivenhet. Det är därför jag applåderar er så mycket”, sade Ana Povo, citerad av SNS.

Rosa Valente de Matos sa att “den här cykelvägen visar att transplantationspatienter kan leva sina normala liv och ha livskvalitet”.

Det bör understrykas att Santa Marta Hospital är det enda sjukhuset i landet som utför detta kirurgiska ingrepp och att man redan har genomfört mer än 400 lungtransplantationer.