Tips för trädgården

Uteserveringar och grillar ger glädje och komfort. Det här är vad du behöver för det

235views

Att äta utomhus är en av de roligaste sommaraktiviteterna. Och det spelar ingen roll om det är frukost på balkongen, en familjelunch på terrassen, en samling av vänner vid grillen eller en grillfest i trädgården – det är en glädje varje gång.

Det råder ingen tvekan om att allt smakar bättre ute i friska luften – det gäller såväl färskt bröd och smör, surdegsbullar som en stor festmåltid med grillade specialiteter. Att äta utomhus har sin egen speciella charm, oavsett om du håller det blygsamt eller lyxigt. Med rätt utrustning kan du njuta ännu mer.

Luta dig tillbaka och koppla av

Nyckeln till allt detta är lämpliga sittplatser som kan rymma det antal gäster du planerar att ha samtidigt som de passar det specifika utrymmet. Mindre möbler passar bättre på en mindre balkong eller terrass, medan mer robusta alternativ baserade på metall eller trä fungerar bra i en större stugträdgård.

Om du planerar att regelbundet sitta vid brasan kommer du också att uppskatta stabila bänkar. De är mer praktiska än traditionella stolar, erbjuder mer visuell kontakt med elden och strålningsvärmen och kan också fungera som förvaringsbord. Om din trädgård tillåter sittplatser på olika ställen är det praktiskt med ett mobilt bord som komplement till huvudbordet, som enkelt kan flyttas efter behov.

Ställ in bord

Rätt val av porslin och serveringsredskap bidrar också till att göra din uteservering perfekt. Att välja engångstallrikar och -muggar i plast kan verka praktiskt – med ett stort antal gäster sparar det tid vid städning och eliminerar risken för att något går sönder. Men ur estetisk och miljömässig synvinkel är det mer av en nödlösning som inte förhöjer mat- eller dryckesupplevelsen.

Material som stämmer väl överens med den omgivande atmosfären, t.ex. keramiska tallrikar, koppar och skålar, träbrickor och glaskannor eller karaffer, gör mycket bättre nytta. Klassiska tennplattor har också en speciell dragningskraft. Förutom basutrustningen underlättar en bricka av hög kvalitet och ett bärbart bestick- eller kryddställ serveringen.

Samling vid grillen

Grillning är en av våra mest populära kulinariska aktiviteter, och det känns i luften redan från de första varma dagarna. Utbudet av grillar utökas ständigt, så att du enkelt kan anpassa urvalet efter dina önskemål och utrymme.

Förutom de klassiska kolalternativen är el- och gasolgrillar också populära, medan multifunktionella eldstäder med galler och mindre bärbara grillar också blir allt populärare och kan tas med på picknick eller på semester i trädgården, på balkongen eller uteplatsen.

Entusiastiska gourmeter kommer att uppskatta de mer robusta och eleganta modellerna som är utrustade med en öppen spis och en speciell grillplatta, där inte bara kött, fisk, skaldjur och grönsaker kan tillagas, utan också oxsvansar, soppa eller gryta. (Artikeln har redigerats redaktionellt, den fullständiga texten finns i det nya numret av tidningen HOUSE&GARDEN.)

Vill du lära dig ännu mer om uteserveringar?

  • Vilka är fallgroparna med att servera mat utomhus
  • Hur man skyddar mat från värme och insekter
  • Rekommenderade bärbara kylskåp och lådor
  • Thermo flaskor, glas, porslin, dryckesautomater
  • Lampor, högtalare och andra tekniska prylar

Allt detta och mycket mer information och produkter hittar du i julinumret av tidningen HOUSE & GARDEN, som kommer ut den 20 juni 2024.

Relaterade artiklar