Diet

Träna vid den här tiden så får du bäst resultat. Detta är vad forskarna säger

350views

Regelbunden fysisk aktivitet är nyckeln till att upprätthålla en god hälsa. Vilken tid på dagen vi tränar har också en betydande inverkan på vår kondition. När är den bästa tiden att träna? Forskarna vet svaret på den frågan.

Det behövs ingen påminnelse om hur viktigt det är med aktivitet för hälsa och välbefinnande. Systematisk fysisk träning förbättrar cirkulationen, konditionen, den motoriska koordinationen, stärker immunförsvaret, ger energi, ökar hjärnans funktion och har en positiv effekt på humöret. Regelbunden motion minskar också risken för många kroniska sjukdomar, t.ex. hjärt-kärlsjukdomar och olika kroniska sjukdomar. Det minskar också risken för många kroniska sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar och olika cancerformer (t.ex. bröstcancer, prostatacancer etc.).

När är det bäst att träna – på morgonen eller på kvällen?

Det visar sig att tidpunkten för träningspasset är av största vikt om vi vill uppnå bästa möjliga resultat. Ett australiensiskt forskarteam från University of Sydney har identifierat den bästa tiden för fysisk aktivitet. I sin analys använde de 30.000 patientdata över 40 års ålder som registrerats i UK Biobank. Deltagarna kämpade med fetma och cirka 3.000 av dem hade typ 2-diabetes.

Observationerna pågick under totalt åtta år. Varje volontär utrustades med en enhet för att övervaka sin fysiska aktivitet under hela dagen. Vad fann forskarna? Genom att analysera dessa rapporter kunde de konstatera en låg andel förtida dödsfall på grund av sjukdomar hos deltagare som utförde merparten av sin aerobiska träning mellan kl. 18.00 och midnatt. De drog därför slutsatsen att deltagarna förlängde sina liv genom att träna efter kl. 18.00.

Fysisk aktivitet vid typ 2-diabetes

Det är bäst att träna vid den här tiden. Det är viktigt för hälsan

De vetenskapliga rapporterna kommenterades av Dr Angelo Sabag, som var medförfattare till studien. Enligt honom kan träning sent på eftermiddagen balansera den nattliga . – Vår kropp är som mest resistent mot insulin på natten, och för dem som inte kan producera mer insulin för att kompensera för detta, som vissa av de personer som ingår i vår studie, kan fysisk aktivitet vid denna tidpunkt kompensera för en del av den naturliga nattliga insulinresistensen, förklarade han.

Han tillade att en annan studie har visat att fysisk aktivitet vid senare tidpunkter har hälsofördelar. Det ger oss möjlighet att reglera ett alltför högt blodtryck, vilket är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.

För att uppnå bästa resultat är det inte nödvändigt att genast börja svettas i gymmet. Välj istället daglig träning med låg till måttlig intensitet, t.ex. rask promenad, simning, trädgårdsarbete eller dans. Om detta inte räcker kan du börja med aerobics, spela basket eller gå mycket långa promenader.

Slutsatserna av studien presenteras i tidskriften Diabetes Care.