Tips för trädgården

Hur kan man framgångsrikt sprida lavendel? Prova dessa 3 sätt och det kommer att finnas gott om det

4.4kviews

Lavendel är en mycket populär ört. Om du lär dig hur man förökar den kan du få ännu fler av dessa lila och väldoftande växter i din trädgård. Det finns andra sätt förutom den välkända skärningen. Ta en titt på 3 beprövade förökningsmetoder.

Lavendel, som har en mycket distinkt doft, kan nu hittas i nästan alla trädgårdar eller åtminstone i krukor som dekorerar utsidan av hemmen. Den är populär både för sitt utseende och sin doft, och för sina obestridliga medicinska egenskaper, och dess användningsområden är verkligen omfattande, från dekorativa till hälsoändamål.

Om du börjar odla lavendel kommer du snart att upptäcka att en växt bara inte räcker, så idag visar vi dig hur man sprider lavendel.

1. Föröka lavendel från frö

Lavendelfrön kan sås direkt i marken eller i krukor på våren och hösten. Fröna ska sås i lätt, väldränerad jord och täckas med ett fint lager av substrat. Håll jorden konstant fuktig, men se till att inte övervattna. Groningen kan ta en vecka till en månad och när plantorna har vuxit till en lämplig storlek kan du plantera dem på en permanent plats i din trädgård.

2. Beskärning av lavendel

Skärning av lavendel görs från vår till sommar. Helst arbetar vi när det är molnigt eller tidigt på morgonen. Vi väljer en icke-blommande gren att klippa. Den ska helst fortfarande vara klämd från toppen. Hitta en punkt på kvisten som är flexibel men som går av om den böjs. Klipp lavendeln vid denna punkt – klipp stammen här.

Därefter skärs snittet tillbaka till cirka 10 centimeter. Rengör undersidan av snittet från bladen och skär diagonalt. Placera den sedan i ett sticklingsmedium, t.ex. en sticklingsstimulator. Placera sticklingarna i halvskugga. Håll substratet fuktigt hela tiden, annars kommer lavendelstickningarna inte att lyckas. Efter fem veckor kommer de små lavendelplantorna att ha tillräckligt starka rötter för att transplanteras till en permanent plats.

Se fler tips om hur man förökar lavendel genom sticklingar:

Källa: Youtube Youtube

3. Youtube:

Denna metod kan göras på våren eller hösten när växten inte är i full blom. Ta upp plantan ur jorden och dela försiktigt rotklumpen så att varje ny del har tillräckligt med rötter och skott. Plantera omedelbart den nya tillväxten i de förberedda groparna.

Hur tar man hand om lavendel efter plantering?

Oavsett vilken metod du väljer, lavendel kräver lite vård att trivas. Växter kräver mycket sol och ett minimum av vind. Vattna sparsamt, eftersom lavendel inte tål vattendränkning. När det gäller gödsling behöver lavendel inte mycket näringsämnen, så det räcker med minimal eller ingen gödsling.

källa: ireceptar.cz, prima-receptar.cz, zahrada.cz

Relaterade artiklar