Diet

Detta är det kaffe som hundraåringar i den blå zonen dricker. Dess effekter har vetenskapligt bevisats

232views

De så kallade blå zonerna har det högsta antalet hundraåringar. Några av dem har delat med sig av hemligheten bakom sin långa livslängd till forskare. Det visar sig att invånarna på platser som Sardinien, Ikaria och Nicoya börjar sin dag med en kopp kaffe. Vad är det för detaljer som gör att denna dagliga rutin har en sådan inverkan på livslängden?

De blå zonerna, unika regioner i världen där människor lever exceptionellt långa och hälsosamma liv, inkluderar Okinawa Prefecture i Japan, Loma Linda i Kalifornien, Sardinien i Italien, Nicoyahalvön i Costa Rica och Ikaria i Grekland. Enligt uppgifter från bluezones.com dricker majoriteten av hundraåringarna i dessa regioner två till tre koppar svart kaffe om dagen, vilket tyder på att kaffe kan spela en viktig roll för deras hälsa och livslängd.

Hälsotips: Behandling av migrän

Vetenskapliga bevis för fördelarna med att dricka kaffe

Forskning från American Heart Association har visat att kaffekonsumtion, både koffeinhaltigt och koffeinfritt, är förknippat med en lägre risk för total dödlighet. Detta resultat stöder teorin om att kaffe faktiskt kan förlänga livet. Andra studier bekräftar dessutom att kaffedrickare lever längre än de som undviker drycken. Kaffe är rikt på polyfenoler och fungerar som en effektiv neutraliserare av fria radikaler, vilket bidrar till att förebygga sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och till och med vissa typer av cancer.

Kaffe har inte bara en positiv effekt på den förväntade livslängden, utan även på livskvaliteten. Det finns ett starkt samband mellan kaffekonsumtion och förbättrat humör, särskilt hos kvinnor. Studier visar att kvinnor som dricker två till tre koppar kaffe om dagen löper 15% mindre risk att bli deprimerade. På samma sätt är kaffekonsumtion förknippad med en lägre risk för prostatacancer hos män.

Hur dricker hundraåringar i den blå zonen kaffe?

Bryggmetoder och traditioner för kaffedrickande varierar från region till region. På Nicoyahalvön i Costa Rica föredrar man till exempel att brygga kaffet med pour-over-metoden, servera det i små portioner och späda ut det. På Icaria och Sardinien är kaffe däremot en social ritual som kan bidra till ett starkare socialt stödsystem och bättre psykiskt välbefinnande. I Okinawa föredrar hundraåringarna däremot grönt te, som också har många hälsofördelar.

Blå zoner: vad är de?

Blå zoner är regioner med den högsta andelen hundraåringar och människor som lever utan sjukdomar som fetma, diabetes eller hjärtproblem. National Geographics Dan Buettner upptäckte dessa platser och identifierade nio specifika livsstilsdrag (Power 9) hos invånarna i blå zoner, vilket har gett forskare och vanliga människor en inblick i hur dagliga vanor kan påverka vår hälsa och livslängd.

Power 9: nycklar till ett långt liv

Power 9 är en uppsättning vanor och metoder som observerats bland invånare i den blå zonen och som bidrar till deras anmärkningsvärda livslängd. Dessa inkluderar måttlig, regelbunden fysisk aktivitet, att äta en växtbaserad kost rik på näringsrika livsmedel, att äta med måtta, att dricka alkohol (främst vin) med måtta, starka sociala kontakter, samhällsengagemang, att ha ett syfte med livet och stressreducerande tekniker. Det visar sig att kaffedrickande passar perfekt in i denna modell för ett hälsosamt liv, eftersom det inte bara ger hälsofördelar utan också ger möjlighet att bygga upp sociala relationer och få en stunds avkoppling.

Vikten av gemenskap och tradition

Det är intressant att se hur kaffekulturen i de blå zonerna kopplar till andra aspekter av Power 9. I Ikaria och Sardinien, där kaffedrickande är en social händelse, blir vikten av starka sociala band och samhällsstöd uppenbar. På Okinawa samspelar konsumtionen av grönt te med en växtbaserad kost och stressreducerande tekniker. Till och med i Loma Linda, där koffein vanligtvis undviks, visar invånarnas långa livslängd på värdet av en växtbaserad kost, fysisk aktivitet och starka sociala band.

Vad kan vi lära oss av invånarna i den blå zonen?

Berättelserna om hundraåringarna i den blå zonen ger oss värdefulla lärdomar om ett hälsosamt åldrande. De visar att ett långt liv inte är resultatet av en enda faktor, utan snarare en kombination av en hälsosam kost, fysisk aktivitet, starka sociala relationer och måttlig men regelbunden konsumtion av drycker som kaffe eller te. Det är värt att notera att i dessa samhällen är det inte bara en smakfråga att dricka kaffe eller te, utan också en stund av avkoppling, en stund som tillbringas med familj eller vänner, vilket har en inte obetydlig inverkan på det allmänna välbefinnandet.

Upptäckten av de blå zonerna och deras hemligheter för lång livslängd, inklusive den roll som daglig kaffekonsumtion spelar, inspirerar oss att reflektera över våra egna vanor. Att införliva delar av Power 9 i våra liv, inklusive en måttlig kaffekonsumtion, kan vara nyckeln till ett hälsosammare och längre liv. I takt med att världen blir mer medveten om vikten av en hälsosam livsstil kan berättelserna om invånarna i den blå zonen fungera som en vägledning för att uppnå balans mellan kropp, själ och samhälle.