Livsstil

Depressionssymtom kan påskynda kognitiv försämring, visar studie

227views

Nny studie, genomförd i Storbritannien, har funnit ett samband mellan depressiva symtom och snabbare minnesförlust hos äldre. Forskarna fann också att ett sämre minne kan leda till en ökning av depressiva symtom senare i livet.

För forskningen, som publicerades i , analyserade forskarna omkring 16 års data om mer än 8.000 vuxna, med en medelålder på 64 år.

Tack vare detta drog de slutsatsen att “depression och minne är nära besläktade, och båda verkar påverka varandra”, förklarade forskarna i ett uttalande.

Mer specifikt var det mer sannolikt att personer som inledningsvis hade mer betydande depressiva symtom skulle drabbas av en snabbare försämring av minnet senare, och de som hade ett sämre minne löpte större risk att drabbas av en senare ökning av depressiva symtom.

Med tanke på resultaten av analysen föreslår forskargruppen att depression kan påverka minnet på grund av förändringar i hjärnan, t.ex. neurokemiska obalanser, strukturella förändringar i regioner som är viktiga för att bearbeta minnen och störningar i hjärnans förmåga att omorganisera sig och bilda nya kopplingar.

De förklarar också att minnesbrister kan bero på psykologiska faktorer som t.ex. repetitivt tänkande eller reflektion över negativa känslor.

Å andra sidan kan personer med minnesproblem eller svårigheter att hålla kvar ny information börja uppleva frustration, förlust av självförtroende och känslor av inkompetens. Allt detta är faktorer som kan utlösa depressiva episoder.

Det är också möjligt att minnesstörningar kan störa den dagliga funktionen och sociala interaktioner, vilket leder till social isolering och potentiellt utlöser depressiva symtom.