Tips för trädgården

En vacker buske är en stor kvinnlig allierad, men den tar bort en mans maskulinitet. Hur man odlar och använder Vitex?

231views

Vi odlar den inte här, men när du ser dess eleganta, luftiga växtsätt med intressanta blad och stora blå-lila blommor kommer du att längta efter den. Dessutom har denna växt underbara medicinska egenskaper för kanske alla kvinnliga sjukdomar.

Vitex agnus-castus (Vitex agnus-castus) har sin naturliga hemvist i Medelhavsområdet, där den vanligtvis växer nära kusten, särskilt på de grekiska öarna och i Turkiet. Men tack vare sin förmåga att stå emot torka finns den nu i många varma områden i stort sett över hela världen och är ett populärt tillskott i trädgårdar som lider av vattenbrist.

Den är ännu inte särskilt utbredd i vårt land, vilket är synd eftersom den är tillräckligt härdig för att växa i varmare områden i Tjeckien. Till exempel påstås sorten Latifolia (storbladig ragwort) vara härdig till -24 °C.

Namnets hemlighet och klosterträdgårdar

Det vetenskapliga namnet som den stora naturforskaren Carl von Linné gav denna växt: Vitex agnus-castus. Som med många traditionella medicinalväxter antyder namnet dess effekter: Agnus-castus, dvs. den kyska baggen, syftar på att intag av växten dämpar den sexuella lusten och gör en “kysk som ett lamm”. På engelska har det folkliga namnet chaste tree anammats.

Den kallas populärt för munkpeppar. Under medeltiden odlades den i klosterträdgårdar och munkar använde den krossade frukten i sin mat för att hjälpa dem att klara av sina sexuellt avhållsamma liv. När det tas i stora doser minskar Vitex libido hos både män och kvinnor.

Källa: Youtube Youtube

Den kvinnovänliga busken

Den vanliga kornellen har en mycket lång medicinsk och kulturell historia som sträcker sig mer än 2.500 år tillbaka i tiden. I det gamla Egypten, Grekland och Rom användes den för att behandla ett antal gynekologiska åkommor.

Enligt den grekiska mytologin föddes gudinnan Hera, Zeus hustru och äktenskapets väktare, under denna buske. I Aten hade kvinnor grenar av detta träd under sina sängar under festen för Ceres, den romerska gudinnan för fruktbarhet och skörd.

Förutom dess anafrodisiakum användes dess frukter i folkmedicinen för menstruationsproblem, livmodersjukdomar, för att främja produktionen av bröstmjölk, mjältsjukdomar och vattusot. Trumstockens blad, som klassificeras som värmande och torkande, användes som omslag mot huvudvärk och bett från giftiga djur.

Idag bekräftas alla dessa effekter av forskning och Vitex kan hittas i många preparat som används vid behandling av menstruationssvårigheter, infertilitet och klimakteriet. Faktum är att Vitex innehåller fytohormoner, som är ämnen av vegetabiliskt ursprung vars molekyler och struktur liknar mänskliga hormoner, och som därför kan påverka kroppens hormonella tillstånd genom olika mekanismer.

Särskilt anmärkningsvärd är dess effekt på hormonbalansen hos både kvinnor och män. Verkningsmekanismen är dock ännu inte helt klarlagd. Man tror att extraktet av trumstocksfrukten har en effekt på hypofysen, som spelar en roll i regleringen av vitala kroppsfunktioner.

Det används också vid mjältsjukdomar eller tarmsjukdomar och underlättar läkning av inflammation och har svampdödande effekter och verkar därmed mot bakterier och svampar.

Varför ha ragwort i din trädgård

Den vanliga raggörten är en medelhög, luftig buske som blir 2-4 meter hög med marijuana-liknande blad. De är matt gröna till grågröna och handflatligt delade i 5 till 7 spetsar. När de tvättas frigörs en doftande eterisk olja som för tankarna till Medelhavet med dess marknader fulla av exotiska kryddor.

Det är en utmärkt solitär för trädgården. Så snart den blommar drar den omedelbart uppmärksamheten till sig. Dessutom är de underbara blålila blommorna i smala, fylliga, upprättstående klasar älskade av pollinatörer. Bin och fjärilar älskar att äta den söta nektarn. Fröna lockar också till sig vissa arter av småfåglar.

Buske eller flerstammigt träd?

Dogwood växer snabbt, och om du vill odla den som en tät buske rekommenderar vi en föryngringsbeskärning varje vår för att ta bort upp till 80% av längden på förra årets grenar.

Alternativt kan du använda den för att ge din trädgård en medelhavskänsla och odla den som en flerstammig buske med en spretig blommande krona. För att göra detta behöver du en äldre planta som du låter växa sig hög och väljer 3-5 starka grenar som du regelbundet tar bort sidoskott från.

Odling av ett “kyskt träd”

Dogwoods behöver full sol och mycket genomtränglig jord. Plantera dem inte i jord som är rik på organiskt material, eftersom det håller för mycket fukt nära rötterna, vilket kan få dem att ruttna. När de väl har etablerat sig behöver du förmodligen aldrig vattna dem igen.

Oorganisk kompost, t.ex. småsten eller stenar, gör att jorden kan torka ut mellan regnen. Undvik att använda organisk mulch som bark, strimlad träbit eller halm. Gödsla växten varje eller vartannat år med ett allsidigt gödselmedel.

I mycket hårda frost kan ragwort frysa och dö till marken. Detta är dock ingen anledning till oro, eftersom den kommer upp från rötterna på våren. Eftersom den gror mycket sent krävs det tålamod eftersom ny tillväxt kanske inte kommer förrän i mitten av maj. Så ta god tid på dig att gräva upp den så att du inte i onödan berövar dig själv skönheten i denna underbara buske.

Relaterade artiklar