Diet

För immunförsvar, urinvägarnas hälsa och en vacker hy. En mindre känd frukt med många fördelar

230views

Globaliseringen har sina nackdelar, men det går inte att förneka att den också har ett antal fördelar. En av dessa är tillgången till frukt som växer i avlägsna hörn av vårt jordklot. I dag finns många sådana delikatesser i lokala butiker eller så kan vi flyga dit de växer varje dag utan alltför stora problem. Möt den sötsura frukten direkt från det vintergröna trädet.

Mangostan – vilken typ av frukt är det?

Den exceptionellt välsmakande och mycket hälsosamma mangostan (inte att förväxla med !) fungerar också under andra namn: mangostan, yelloweye, yellowfruit. Den växer på vintergröna träd i tropiska regioner över hela världen, från Sydamerika genom Asien till Australien.

Mangostan har runda frukter som är lika stora som mandariner. De har ett mörkt, lila skal som är ganska tjockt. Fruktköttet är saftigt, mjukt och vitaktigt till färgen. Smaken kan påminna om , eller – på samma gång, eftersom det är en sötsur originalsmak.

Hälsoguide – Mandariner – egenskaper och näringsvärden

Mangostan – vitamin- och mineralinnehåll

Mangostan har, förutom sin utsökta smak, många fördelar. Vad kan vi hitta i mangostanfrukten?

Det är en utmärkt källa till , vilket främjar en hälsosam matsmältning. Om du lägger till låga kalorier har du ett recept på ett välsmakande sätt att gå ner i vikt.

Mangostan är också rik på antioxidanter, , C-vitamin och några mycket viktiga mineraler för att hela kroppen ska fungera korrekt: zink, mangan, koppar, magnesium, kalium och järn. Det är också en bra källa till karotenoider.

Mangostan – effekter på hälsan

Att ta till mangostan kan därför främja hälsan och minska de skadliga effekterna av fria radikaler på kroppen.

Antioxidanter är också kända för sin effekt när det gäller att bromsa åldrandeprocessen. Man tror att de också kan ha en roll när det gäller att minska risken för att utveckla vissa cancerformer, men det krävs ytterligare forskning för att bekräfta dessa resultat.

Mangostanfrukten kan också ha en gynnsam effekt på upprätthållandet av tillräckliga nivåer av “bra” och “dåligt” kolesterol och optimala blodsockernivåer.

Vissa studier tyder också på antimikrobiella och svampdödande egenskaper. Man tror också att mangostan kan påskynda återhämtningen och återställa styrkan efter träning.

C-vitamin är också en viktig byggsten för korrekt immunitet och … ungdomlig överklagande. Det har konstaterats att mangostan kan bromsa åldrandeprocessen, minska hudskador och ojämnheter samt ha en lugnande effekt på hudskador.

Traditionellt användes antingen mangostanens blad eller bark för dessa ändamål. Dessutom värderades växten för sina gynnsamma effekter på matsmältnings- och urinvägarna.

Hur man äter mangostan?

Mangostan kan ätas rå, i form av mangostanjuice eller sirap. Dess intressanta smak förhöjer sallader, smoothies, havregrynsgröt och smoothies.

Om du tar dagliga mediciner eller lider av matallergier bör du diskutera dina mangostanalternativ med din läkare för att undvika obehagliga biverkningar.