Tips för trädgården

Tomater som livvakter i grönsaksgården. Plantera dem så hjälper de dig att bekämpa många skadedjur

229views

Vad har vitlök och tomat gemensamt? Vi gillar dem, det är därför vi odlar dem. Men vitlök och tomater är också de bästa naturliga skyddarna för alla grönsaksgårdar. Vi har redan skrivit om vitlök, låt oss nu titta på tomater. Vilka grönsaker kan de skydda? Och hur gynnar de sig själva?

Testa till exempel att plantera tomater runt en bädd med morötter. Eller lägg till dem i selleri, purjolök, spenat, sparris, etc. och du kommer att se dansen. A för deras eget stöd, använd vad tomaterna själva har att erbjuda, och du skulle fortfarande kasta bort det. För övrigt är detta också användbart som nödhjälp när squashbuggar attackerar rädisor, till exempel.

Gillar du trädgårdsknep? Har du provat dessa?

Källa: Youtube Youtube

Till vilket man kan lägga till tomater

Med växter som med människor: förebyggande är det bästa botemedlet. Vänta inte på att skadedjur ska dyka upp i dina grönsaksbäddar, försvara dig i förväg. De som vill utnyttja naturens kraft istället för kemi kan plantera tomater som ett skydd för grönsaker från skadedjur.

Lägg till tomater i morötter, selleri eller purjolök, gräslök, lök eller vitlök. Även med sallader och spenat. Den erfarna trädgårdsmästaren Inga-Maria Richberg säger, att tomaten också har visat sig vara en bra livvakt åt korsblommiga grönsaker.

De är också ett perfekt komplement till sparris (kom ihåg: sparris skördas vanligtvis från det 3:e odlingsåret). Och i form av marktäckningsom kommer att diskuteras inom kort, kan tomater också användas i grönsakslandet.

Varning för: Använd inte tomater som livvakt till potatis, rödbetor, ärtor eller fänkål.

Vilka skadedjur kan motverkas

Till exempel avskräcker närvaron av tomater husockupanter. Jag är säker på att du har sett squat bug, det är den lilla hoppande buggen som med sina “syskon” kan decimera mestadels korsblommiga grönsaker. Men doften av tomater kanske inte ens morotsbladmögel, vitlöksmal, blomstermalar (och det finns många av dem), tolvfläckig och vanlig skallerorm, vinbladlus, kålfluga …

Hur det fungerar

Doften av tomater är en känd avskräckande effekt på många skadedjur. Men det kan finnas fler anledningar. “De gröna delarna av tomaten, inklusive den omogna frukten, innehåller den mycket giftiga alkaloiden solanin med saponinliknande effekter. De innehåller också tomatinsom har visat sig döda vissa svampar.” skriver Inga-Maria Richberg i sin bok Gardening Ancestral Wisdom.

Men exakt hur tomater fungerar på skadedjur är ännu inte 100% förstått.

Vänta inte, plantera om

Växtsäsongen har redan börjat, men du kan plantera tomater som livvakter, och det behöver inte vara i stora mängder (såvida du inte vill öppna ett grönsaksstånd).

Plantera dem i mitten av bäddarna, så gör de ett bättre intryck. Hur som helst, för morötter är det värt att kanta hela bädden med tomater, eftersom morotsgallmyggan är känd för att flyga. Den kommer inte uppifrån, den närmar sig morötterna horisontellt, och det är tomatbuskarna som kan hindra dess flygning.

En ledtråd för rutabaga

Du kan skydda utrotningshotade korsblommiga grönsaker med tomater genom att genom att göra en bokstavlig tomatspray. Du behöver 4 handfullar borttagna tomatskott, skär dessa i små bitar och lägg i 4 liter regnvatten. Låt det vila i några timmar, sila och spraya eventuellt kålen med denna vätska flera gånger. Försiktighet: På grund av solanininnehållet bör du inte använda sprayen strax före skörden.

Tomater till dig själv: mulch från skott

Under tillväxten av tomater måste du kontinuerligt ta bort sidoskott. Kasta inte bort dem, de kommer att fungera som mulch, det är så tomater kan stödja sig själva. Men tomatskottmulch hjälper också till i andra sängar, till exempel när squashbuggar attackerar rädisor. Inte ens vinbladlusen behöver deras arom, och i kålbädden avskräcks kålflugan och blomskinnbaggarna av tomatbladen.

Relaterade artiklar