Diet

Det förbättrar cirkulationen och skyddar mot hjärtinfarkt. Särskilt dessa personer bör dricka ett glas om dagen

232views

Klimakteriet för med sig stora förändringar, även i humöret. Men när denna tid har passerat kräver varje kvinnas kropp extra omsorg. Ett exempel är det kardiovaskulära systemet, som kan börja svikta. Forskare har upptäckt att det är värt att inkludera en viss juice i kosten vid den här tiden.

I april i år påpekade American Society of Cardiology att under en kvinnas period är risken för . Detta problem ses emellertid också efter att äggstocksfunktionen har upphört. Att dricka rödbetsjuice kan visa sig vara en mycket värdefull lösning, och vi förklarar varför nedan.

Hälsoguiden: Healthily Interviewed, avsnitt 11 Klimakteriet

Rödbetsjuice och det kardiovaskulära systemet. Nya vetenskapliga rön

David Proctor, professor i kinesiologi och fysiologi vid Penn State, genomförde tillsammans med Dr Jocelyn Delgado Spicuzza en studie för att fastställa hur riklig w påverkar blodkärlens hälsa. För att göra detta analyserade de resultaten från 24 postmenopausala kvinnor i 50- och 60-årsåldern.

Deltagarna i studien fick sedan två flaskor koncentrerad rödbetsjuice på knappt 70 ml att dricka till att börja med. De uppmanades sedan att dricka en flaska juice varje dag under en veckas tid. Varje portion juice innehöll lika mycket nitrat som tre stora rödbetor.

Nästa steg var att ge testpersonerna rödbetsjuice, men utan nitrater. Och intressant nog visste varken deltagarna i experimentet eller studieförfattarna själva vilken juice som konsumerades vid tidpunkten för studien.

Dagen efter att ha druckit den sista flaskan juice jämförde forskarna graden av vasodilatation hos var och en av kvinnorna. För att göra detta använde de en ultraljudssensor för att övervaka blodflödet genom brakialartären.

Resultaten visade att bland de kvinnor som dagligen drack en flaska full med nitrat var blodflödet betydligt bättre än hos dem som drack juice som saknade denna oorganiska kemikalie.

Rödbetsjuice för kvinnor efter klimakteriet. Drick ett glas varje dag

Även om forskarna betonar att studien utfördes på en smal grupp och bör ses i ett mycket bredare perspektiv, tyder resultaten på att det är värt att inkludera rödbetsjuice i din dagliga meny.

Enligt forskarna har den förbättrade kärlfunktionen som orsakas av att dricka rödbetsjuice potential att avsevärt minska risken för hjärt-kärlsjukdom inklusive kardiovaskulära händelser som . Varför är detta fallet? Jo, kvinnor producerar inte längre östrogen, och det är östrogen som bidrar till att upprätthålla en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen.

Denna typ av oorganisk kemikalie hjälper till att utvidga blodkärlen, varför det är så viktigt under perioder med begränsat blodflöde och syretillförsel, om bara under en hjärtattack.

Författarna till studien nämner att rödbetsjuice sedan en tid tillbaka har rekommenderats till personer med , och de nya rönen visar att denna typ av lösning även kan vara till hjälp för kvinnor efter och under klimakteriet, då hjärt-kärlhälsan snabbt försämras.