Tips för trädgården

Många trädgårdsmästare plockar inte sina gurkor och berövar sig själva sina skördar. Se hur du gör det

226views

Att odla gurkor är inte så svårt. Du bör dock följa några riktlinjer för att få en riktigt rik skörd. Förutom regelbunden gödning och tillräcklig vattning är det viktigt att bryta av bladen. Se hur du klämmer gurkor ordentligt.

Inte alla gurkor behöver vara inlagda. Bland dem som inte behöver det är pickles. Deras expansion är viktig för en riklig skörd. Snakehead-gurkor måste å andra sidan klämmas. Det bästa stället att odla dem är säkert i ett växthus, eftersom du kommer att se till att de får mycket värme och fukt. Du kan dock också odla dem i en säng eller på en balkong.

Varför odla gurkor?

Det finns flera anledningar till pickle. Växten kommer att producera bättre kvalitet och större frukt. Du minskar också risken för angrepp av svampsjukdomar, eftersom mindre grönska bidrar till att förbättra luftflödet runt plantan.

En klämd planta behöver inte lika mycket utrymme. Dessutom får plantorna bättre tillgång till ljus och solljus – en lägre densitet av växtlighet innebär mer ljus för hela plantan och frukten.

Här är en videohandledning om hur man ympar gurkor:

Källa: Youtube Youtube

Hur man plockar gurkor

Från bladvecken växer en ny stjälk, en ny rankskaft och en ny blomma med en liten frukt. Vi bryter bara ut den nya stjälken och lämnar blomman med den lilla blomman och rankan (som är det som fångar och förankrar växten). För det mesta är det lätt att bryta ut, det är bara vid större skottblad som du behöver använda en vass kniv för att försiktigt skära av den. Nya utlöpare skulle stressa moderplantan i onödan.

Ibland vill vi inte klämma gurkor

Det finns dock fall då vi inte vill nypa skotten alls eller bara delvis. I de flesta fall har vi råd att göra detta om det finns tillräckligt med utrymme och om vi ger växten ett fast stöd, t.ex. en spaljé att exportera gurkorna på.

Villkoret är dock att vi delvis reducerar bladen för att lufta och lätta upp växten. De gurkor som är spaljerade behöver vanligtvis inte heller stöttas, men man måste vara försiktig för att förhindra mögel.

Ta alltid bort blad och rankor på varje växt (salladsgrönsaker, snärjmåra) till en höjd av ca 40-45 cm så att frisk luft kan strömma runt.

källa: nkz.cz, ireceptar.cz

Relaterade artiklar