Diet

En nutritionist identifierar de bästa brödsubstituten. Dessa kommer att förbättra din matsmältning och hjälpa dig att gå ner i vikt

267views

Den genomsnittlige polacken äter ca 36 kg bröd per år. Vitt bröd, bakat av raffinerat vetemjöl, kan dock inte skryta med en värdefull sammansättning. Det innehåller lite fibrer, vitaminer och mineraler. Att eliminera denna “tysta fiende” av vår figur från vår kost kommer säkert att hjälpa till att gå ner i vikt. Vad ska man äta istället? Prova läckra, hälsosamma och lätta alternativ för att må bättre.

Smörgåsar är goda och mycket enkla att tillaga. Speciellt på morgonen när vi lider av tidsbrist fungerar de perfekt. Tyvärr väljer vi ofta vitt bröd, som tillverkas av raffinerat vetemjöl av låg kvalitet. Det har lågt näringsvärde, endast spårmängder av vitaminer och mineraler och klassificeras som en produkt med högt glykemiskt index. Dessutom innehåller det betydande mängder enkla sockerarter, som bör undvikas.

Är ljust bröd hälsosamt?

tillför inte mycket gott till vår kost, så det skulle vara värt att byta ut det mot något hälsosamt. De främsta skälen till att avstå från denna bageriprodukt är att gå ner i vikt och att förbättra vår kost. Det är också värt att skära ner på det inte bara för din figurs skull utan också för din hälsa.

Många väljer att avstå från ljust bröd på grund av (protein i spannmål) och för att bli av med obehagliga symtom som t.ex: Dessutom kan överdriven konsumtion leda till en ökning av blodsockernivån, vilket i sin tur ökar risken för att utveckla bland annat typ 2-diabetes.

En kostförändring är allt som krävs. Att sluta äta vitt bröd kan ge många fördelar, t.ex. viktminskning, förbättrad tarmfunktion, minskad risk för vissa sjukdomar (t.ex. hjärt- och kärlproblem), mer energi och bättre hy.

– Bröd, precis som alla andra livsmedelsprodukter, är inget dåligt om vi håller måttfullhet i konsumtionen. Tyvärr glorifieras bröd i den polska kulturen och sätts över allt annat, vilket gör det till en sådan klumpig produkt som ger stora mängder energi med en låg mättnadskänsla. Genom att begränsa konsumtionen, främst av den vita versionen, kan vi därför förvänta oss en minskning av kroppsvikten och en förbättring av tarmrörelsernas regelbundenhet, förklarar Celina Całka-Kinicka, dietist vid Damian Medical Centre, i en intervju med vår tjänst.

Hälsoguiden: Healthily Answered, avsnitt 19 Frukost

Vad ska man ersätta vitt bröd med i sin kost?

I motsats till vad du kanske tror är listan över ersättningar för vitt bröd verkligen lång och att införliva dem i din meny kan vara en fantastisk kulinarisk upplevelse. Ett av dessa är fullkornsbröd eller fullkornsbröd. Det finns många sorters bröd som är gjorda av spannmål, som är rika på värdefulla näringsämnen, t.ex. fibrer, som upprätthåller mättnadskänslan under lång tid efter en måltid och sänker .

Ett utmärkt substitut för vitt bröd är fullkornsris och gryn . Bovetepannkakor med banan eller med havregryn är hälsosamma, absolut läckra och mycket enkla att förbereda. Vad ska man äta för att börja dagen bra istället för smörgåsar med vitt bröd?

– Till frukost är det bästa alternativet någon form eller jaggery. Du kan lägga till lite nötter och färsk frukt till dem. En annan typ av ersättning för ljust bröd är tortillas gjorda på fullkornsmjöl, som smakar ungefär som tortillas gjorda på vitt mjöl, men innehåller mer kostfiber, säger experten.

För att äta en hälsosam frukost utan bröd är allt du behöver en skål yoghurt eller vanlig . Dessa produkter är rika på protein, vilket är en viktig ingrediens för att bibehålla hälsan och öka mättnadskänslan efter en måltid. Om du tillsätter frukt eller glutenfri müsli i din yoghurt för att förhöja smaken, ger du din kropp en dos värdefulla vitaminer.

Ett annat bra alternativ till bröd är havregryn. Allt du behöver göra är att koka upp lite mjölk, hälla i havregryn, blanda väl och voilà – frukosten är klar! En milkshake eller yoghurtshake med frukt och havregryn är en bra energiboost och den perfekta måltiden för den som har ont om tid att förbereda en måltid på morgonen.

Andra frukosten och middagen utan vitt bröd – vad ska man äta?

Vad ska man ta istället för vitt bröd till en andra frukost på jobbet? Enligt nutritionisten beror det på omständigheterna under vilka vi kommer att äta det. – Ibland är en smörgås mest bekväm, så kom ihåg att göra den åtminstone av en grahamrulle. Vi kan också göra tortillarullar att ta med, som är bäst att skära i bitar i “en tugga”-storlek. En annan idé är att ändra inställning till den andra frukosten och till exempel välja mejeriprodukter med högt proteininnehåll: yoghurt, proteinostar samt färsk frukt och en handfull nötter, tillägger Celina Całka-Kinicka.

Vad kan vi äta till middag om vi har tagit bort vitt bröd från menyn? En tjock, matig soppa (t.ex. grönsaksbaserad minestrone- eller linssoppa) är ett bra alternativ till “tråkigt” bröd, som ger en mättnadskänsla under längre tid. Det är därför värt att smyga in rikligt med grönsaker i sopporna för att berika dem med stora mängder fibrer och vitaminer. På samma sätt är gröna bladgrönsaker en bra ersättning för vitt bröd. De kan användas för att tillaga en sallad som passar inte bara till frukost, utan även till lunch och middag. Om man tillsätter eller , ger det en behaglig mättnadskänsla i magen.

– Till middag fungerar alla typer av soppor eller sallader mycket bra och fyller magen perfekt. Dessutom är de lättsmälta och kalorifattiga”, understryker nutritionisten.

Du kan klara dig alldeles utmärkt utan vitt bröd i din kost. Dessa hälsosamma och läckra substitut kommer att berika vår meny och kommer inte att förstöra vår hälsa.

Sond

Begränsar du bröd i din kost?