Tips för trädgården

Den ulliga kungsängsliljan har underbart mjuka blad, precis som kaninöron. Det är en utmärkt växt för torka

228views

Woolly chickweed är en torktolerant perenn med silvergröna vintergröna blad som är täckta av en fin beläggning av hår, vilket ger den smeknamnet kaninöron. På sommaren bär den spikar av rosa-lila blommor. Det är ett populärt val för torra och grusiga trädgårdar, stenträdgårdar och är till och med lämpligt för behållare.

Bladen på Stachys byzantina är täckta med ett tjockt lager av små vita hår som är silkeslena vid beröring och ger dem ett silveraktigt utseende. Denna växt är ett viktigt tillskott till sensoriska trädgårdar och kommer säkert att glädja barn som kan stryka sina mjuka blad. Även om den oftast odlas för sina blad, har den också massor av små rosa blommor som är eftertraktade av bin.

Förutom att de silvriga bladen är mycket behagliga att röra vid fungerar de också som den perfekta bakgrunden för omgivande växter, som sticker ut vackert på grund av den ovanliga strukturen och färgen på rensningen.

Hare’s Ear är en kraftigt växande växt. Den bildar krypande stammar som rotar sig i den omgivande jorden och bildar täta bestånd. Eftersom rötterna inte är djupa kan växterna enkelt dras upp och lämnas precis där du vill ha dem.

Detta gör att ulltång är lämplig som marktäckare på platser med full sol och dålig jord. Den självfröar sig också lätt, så om man tar bort de döda blomstjälkarna minskar spridningen.

Källa: Youtube Youtube

Hur man odlar ullig dammgräs

Odling av haröron är perfekt för dem som letar efter attraktiva växter och inte vill oroa sig för mycket för dem. De föredrar väldränerad jord i full sol eller halvskugga. För att hålla denna växt på en plats med tung jord, lägg till ett tjockt lager grus i botten av planteringshålet för att underlätta dräneringen, medan du lägger till ett lager grus under bladen för att minska kontakten med jorden och förhindra framtida röta.

När växten väl har etablerat sig är den mycket torktålig. Vattna den endast under mycket torra perioder. Eftersom den härstammar från Kaukasusregionen trivs den i mager jord och behöver inte gödslas.

Vresrosen bildar ett lågt bestånd, men på sommaren skjuter upp till en halv meter höga blomställningar upp ur det. Av den anledningen är den idealisk för rabatternas främre och mellersta del. Vissa trädgårdsmästare tar till och med bort blommorna och föredrar bara det attraktiva bladverket. Den fungerar också bra i krukor där den fungerar som en perfekt bas för flerfärgade växter.

Hur man förökar ulltång

Även om den kan förökas från frö, är det enklaste sättet att dela klumparna på våren eller hösten. Gräv helt enkelt upp rotklumpen, dela den i två eller tre delar med en vass spade eller kniv så att det finns tillräckligt med rötter i alla delar och plantera dem sedan på en ny plats. Vattna ordentligt under de första veckorna tills plantorna har etablerat sig. Dikena kommer att växa mycket snabbt.

Vad är det som stör kaninöronen?

Dessa växter lider vanligtvis inte av några skadedjur eller sjukdomar. Men i våt jord eller efter kraftigt regn kan bladen till synes “vissna” och ruttna. Så snart du märker att bladen ruttnar ska du ta bort dem så att rötan inte sprider sig till resten av växten och minska vattningen om du kan. Om dräneringen är ett problem kan du gräva upp plantan och lägga ett tjockt lager grus i botten av planteringshålet.

Relaterade artiklar