Diet

Våra mormödrar hade rätt. Att äta rå deg kan vara farligt

232views

Redan som barn fick vi höra att man inte ska äta råa bakverk eftersom man kan få ont i magen av det. Det visar sig att våra mormödrar hade helt rätt. Anledningen kan dock förvåna vissa människor, eftersom det inte nödvändigtvis handlar om råa ägg.

Varför ska man inte äta rå deg? Våra mormödrar hade rätt

Det är svårt att hitta en person som aldrig har ätit råa kakor direkt ur skålen. Som barn var det ofta bättre än att äta färdiglagade kakor eller tårtor. Men både våra mormödrar och våra mammor varnade oss för att äta rå deg eftersom vi då kunde få ont i magen. De flesta brukar ange råa ägg som orsak, eftersom de kan innehålla salmonellabakterier. Den kan man bli av med genom att värma maten 10 grader Celsius. Det visar sig dock att det inte är den enda produkten som innebär en risk.

Även om många människor kanske blir förvånade över detta, är råvaror också farliga för vår hälsa. Vi kanske undrar varför, eftersom det inte förstörs som mejeriprodukter eller kött. Det är dock värt att veta att mjöl är skapat för att användas i matlagning. Tillverkarna utgår därför från att det ska värmas upp till en temperatur som dödar de flesta bakterier.

Av denna anledning är mjöl vanligtvis inte berett hos tillverkaren för att döda bakterier. Det hamnar därför i samma kategori som råa ägg eller rått kött.

Det visar sig att mjöl, i likhet med råa ägg, kan hysa både Salmonella och E. coli. Den senare bärs, på samma sätt som Salmonella, av avföring från djur. Mjöl som framställs av vete som odlas på åkrar ligger därför ofta mycket nära de platser där avföring från djur kan hittas.

Polacker har blivit förälskade i denna glass överallt! De är förtjusta i smaken och sättet de tillverkas på

Färdiga blandningar är inte heller säkra. Bakterier i rått mjöl

Mjöl kan tyvärr inte tvättas för att avlägsna skadliga bakterier på samma sätt som grönsaker kan, så det är viktigt att värma det till en temperatur som gör att alla skadliga patogener försvinner.

Om du nu tänker på alla de gånger då ingenting hände efter att du ätit en rå kaka, är det värt att komma ihåg att bakteriella livsmedelsburna sjukdomar kan vara extremt lömska. De första symptomen kan uppträda bara några timmar efter att man ätit en infekterad maträtt, men ibland kan det ta upp till flera veckor innan de uppträder. Då kan det vara svårt att säga om buksmärtan var relaterad till den råa degen eller något helt annat.

Det är värt att komma ihåg att detta också gäller färdiga blandningar för att baka kakor eller kakor. Så om vi inte vill utsätta oss för fara bör vi avstå från att slicka på skeden eller blandaren efter att ha blandat degen – oavsett hur vi känner för det.

Det är också värt att veta att det inte är tillrådligt att prova hemmagjorda sätt att värmebehandla mjöl så att det blir säkert. Om vi vill vara säkra på att inga bakterier har lämnat vår produkt måste vi baka degen eller steka pannkakorna på normalt sätt.

Sond

Bakas det en kaka varje helg i ditt hem?