Livsstil

Himmelsk glädje: äppelpaj med lågkolhydratkost utan mjöl

402views

Mjölfria kakrecept är inte bara superpopulära bland alla som äter glutenfritt eller lågkolhydratkost. De är också otroligt praktiska om du vill baka men inte har något mjöl i huset. En annan fördel är naturligtvis att de mjölfria bakverken helt enkelt är ultrafuktiga.

Så efter , och , har vi ett annat recept till dig: en fruktig Äppelpaj utan mjöl.

Äppelpaj utan mjöl: enkelt recept

I det här receptet på äppelpaj utan mjöl ersätts mjölet med malda mandlar. De ger äppelpajen en silkeslen konsistens och smakar dessutom underbart gott.

När du väljer äpplen till äppelpajen bör du se till att de är fasta så att de inte faller sönder för mycket under gräddningen. Bra för Till exempel Boskop, Cox Orange eller Elstar.

Om äpplena är ganska syrliga kan du tillsätta lite mer socker om du vill ha din äppelpaj söt. Om du vill ha den fruktig och syrlig, använd mindre socker.

Kredit: Getty Bilder

Du behöver en äppelpaj utan mjöl:
Springform (Ø 24 cm)

  • 3 – 4 msk socker
  • 1 påse vaniljsocker
  • 1 tesked kanel
  • 1 nypa salt
  • 120 g mjukt smör
  • 4 ägg
  • Saft från en halv ekologisk citron
  • 1 tesked citronskal
  • 220 g malda mandlar
  • 1 hög tesked bakpulver
  • 5 äpplen
  • lite farinsocker
  • lite smör eller olja för smörjning

Och det är så här det fungerar:

1. Öppna ugnen 175 grader över-/undervärme Förvärm ugnen. Smörj en springform (Ø 24 cm) med smör eller olja.

2. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i stora bitar. Du kan också skära äpplena i åttondelar, då blir äppelbitarna extra stora och kakan saftigare. Blanda äppelbitarna med lite citronsaft och farinsocker.

3. Blanda malda mandlar och bakpulver.

4. Vispa det mjuka smöret med socker, vaniljsocker, kanel och salt, tillsätt sedan gradvis de rumstempererade äggen, saften av en halv citron och citronskalet.

5. Rör sedan långsamt ner mandel- och bakpulverblandningen. Vänd ner alla äppelbitar utom en handfull.

Läs också:

6. Häll nu smeten i formen och fördela de resterande äppelbitarna över kakan. Strö till sist över lite farinsocker. Det karamelliseras i ugnen!

7. Äppelpaj utan mjöl ca 40 minuter baka. Låt svalna och ta först därefter ut den ur formen. Om du vill kan du strö över lite florsocker på slutet och servera med en klick färsk vispgrädde.

Äppelpaj utan mjöl: modifiera receptet

Det bästa med receptet på äppelpaj utan mjöl är att du kan anpassa det efter din smak. Här är några läckra variationer!

Smaksätt äppelpaj med lavendel
Om du letar efter ett mer ovanligt recept på äppelpaj med subtila smaker rekommenderar vi att du tillsätter en aning lavendel i pajen. Tillsätt helt enkelt en tesked torkade lavendelblommor i smeten.

Fyllig och god: smörglasyr
Vill eller behöver du inte hålla koll på kalorierna i din tårta? Varför då inte förfina din mjölfria äppelkaka med en glasyr av smör, socker och kanel? Blanda helt enkelt 5 msk flytande smör med 1 msk socker och 1/2 tsk kanel och häll över den varma äppelkakan. Glasyren sugs in och gör kakan ännu saftigare.

Äppelkaka utan mjöl, förfinad med björnbär
Du kan lägga en handfull björnbär i smeten på din mjölfria äppelpaj för en fruktig, frisk ton och en fantastisk färgklick. Lägg dem helt enkelt i formen och fördela några bär över kaksmeten.

Om du lägger till björnbär i den mjölfria äppelpajen bör du använda fyra äpplen istället för fem. Den syrliga och söta smaken av björnbär passar perfekt till kombinationen av äpple och kanel.

Förädling av Mjölfri äppelpaj med björnbär
Kredit: Getty Bilder

Lågkolhydratkost och lägre kaloriinnehåll: xylitol istället för socker
Om du för närvarande försöker gå ner i vikt kan du också göra receptet på äppelpaj utan mjöl sockerfritt. Byt helt enkelt ut sockret mot 80 g xylitol. Xylitol, även känt som björksocker (*), innehåller färre kalorier än vanligt socker (240 kalorier jämfört med 400 kalorier per 100 g).

Läs mer om detta:

Bakegenskaperna hos xylitol och socker är liknande, så du kan göra kakrecept utan mjöl ännu mer figurvänliga med xylitol.

Vi hoppas att du gillar vårt recept och att du tycker om att laga, baka och smaka på det! Skriv gärna till oss på eller på : Vi är alltid glada att få förslag och receptförfrågningar!