Livsstil

Broccoli- och skinkgryta: en läcker lågkolhydratfestmåltid

391views

Potatis, pasta, ris eller bröd – allt är förbjudet i lågkolhydratdieten. Så det är inte konstigt att vissa människor avskräcks av den här typen av kost. Men en lågkolhydratkost kan vara så otroligt god att du inte kommer att sakna något. Fortfarande inte övertygad? Då måste du absolut prova den här grytan med broccoli och skinka.

Recept tips:

Recept på broccoli- och skinkgryta

Denna maträtt är inte bara lågkolhydrat, utan också en riktig proteinbomb! Broccolin i sig är full av protein och innehåller en hel del C-vitamin. Skinkan är också rik på protein och ger en unik smak.

Lägg därtill den krämiga såsen och osten – det totala resultatet är perfekt. Du behöver planera för upp till 600 kalorier per portion – men för oss är det det låga kolhydratinnehållet som räknas. Och det är bara 13 g per portion. Perfekt!

Ingredienser till 4 portioner:

  • 1 huvud broccoli
  • 200 g kokt skinka
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 kopp vispad grädde
  • 200 g färskost, dubbel gräddfil
  • salt
  • Peppar
  • Muskotnöt, riven
  • 150 g Emmentalost, riven
  • Efter smak: färska örter

Och så enkelt är det att förbereda:

1. Förvärm ugnen till 180 °C varmluft. Rengör broccolin noggrant och dela den sedan i buketter. Hacka efter behov så att bitarna blir riktigt munsbitstora. Ställ en djup kastrull på toppen och häll i vatten tills det är ca 1 cm högt. Salta vattnet, koka upp och låt broccolin sjuda under lock i ca sju minuter. Låt den sedan rinna av genom en sil och låt den rinna av väl.

2. Skär skinkan i strimlor. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Smält smöret i en stekpanna eller i den stekpanna du nyss använde. Fräs först löken tills den blir genomskinlig och rör sedan ner vitlöken. Pudra över mjöl och rör om.

Tips på recept:

3. Häll nu i grädden och låt allt koka upp kort tills mjölet och grädden har blandats. Rör i färskosten och ta bort från värmen. Smaka av såsen med salt, peppar och riven muskotnöt.

4 Häll broccolin i en stor gryta och lägg den kokta skinkan ovanpå. Häll såsen jämnt över ingredienserna. Ställ in formen i ugnen och tillaga i 20 minuter. Strö sedan över osten och baka i ytterligare fem till tio minuter. Strö över färska örter efter smak före servering – och njut.

Vi hoppas att du gillar vårt recept och att du tycker om att laga mat, baka och smaka på det! Skriv gärna till oss på eller på : Vi är alltid glada att få förslag och receptförfrågningar!